Fitte hersenen met omega 3

Fitte-hersenen-omega3Extra omega-3-vetzuren kunnen nuttig zijn om hersenveroudering te voorkomen. Senioren met lichte geheugenstoornissen hadden minder negatieve gevoelens nadat ze zes maanden lang extra omega-3-vetzuren namen. Ook hun mentale gezondheid ging erop vooruit. Ze verklaarden zich ook fysiek beter te voelen.

Lichte geheugenstoornissen zijn doorgaans een normaal verouderingsverschijnsel, maar bij weinig mensen is het een voorteken van de ziekte van Alzheimer .
Omdat omega-3-vetzuren zo belangrijk zijn voor het hersenweefsel, kunnen ze nuttig zijn om de verergering naar alzheimer te voorkomen. De omega-3-vetzuren die de senioren namen, waren een EPA-rijk mengsel (1,67 g EPA (Eicosapentaeenzuur) en 0,16 g DHA (Docosahexaeenzuur)), óf een DHA-rijk mengsel (1,55 g DHA en 0,40 g EPA). DHA-rijke supplementen leken een sterker effect te hebben.

Referenties:
Sinn N, Milte CM et al. Effects of n-3 fatty acids, EPA v. DHA, on depressive symptoms, quality of life, memory and executive function in older adults with mild cognitive impairment: a 6-month randomised controlled trial. Br J Nutr. 11 10 20:1-12. [Epub ahead of print] Yurko-Mauro K, McCarthy D et al. Beneficial effects of docosahexaenoic acid on cognition in age-related cognitive decline. Alzheimers Dement. 10 04 29. [Epub ahead of print] Weiser MJ, Butt CM, Mohajeri MH. Docosahexaenoic Acid and Cognition throughout the Lifespan. Nutrients. 2016 Feb 17;8(2):99. doi: 10.3390/nu8020099.
Daiello LA, Gongvatana A, Dunsiger S et al. Association of fish oil supplement use with preservation of brain volume and cognitive function. Alzheimers Dement. 14 07 18. pii: S1552-5260(14)00079-X
Levi YF, Vedin I et al. Transfer of omega-3 fatty acids across the blood–brain barrier after dietary supplementation with a docosahexaenoic acid (DHA)-rich omega-3 fatty acid preparation in patients with Alzheimer's disease: the OmegAD study. Journal of Internal Medicine, 13; DOI: 10.1111/joim.12166
Dighriri IM, Alsubaie AM, Hakami FM, Hamithi DM, Alshekh MM, Khobrani FA, Dalak FE, Hakami AA, Alsueaadi EH, Alsaawi LS, Alshammari SF, Alqahtani AS, Alawi IA, Aljuaid AA, Tawhari MQ. Effects of Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids on Brain Functions: A Systematic Review. Cureus. 2022 Oct 9;14(10):e30091. doi: 10.7759/cureus.30091
Welty FK. Omega-3 fatty acids and cognitive function. Curr Opin Lipidol. 2023 Feb 1;34(1):12-21. doi: 10.1097/MOL.0000000000000862

Bron: ABC Gezondheid

Comments are closed.