Fluweelboon, de natuurlijke aanvoer van dopamine

vrijdag, oktober 9, 2020 @ 11:10 AM

MucunaFluweelboon en therapeutische mogelijkheden

In de Ayurvedische geneeskunde wordt de fluweelboon ingezet als afrodisiacum, het verhogen van testosteron, spiermassa en -kracht alsook het verbeteren van coördinatie en aandacht.

Daarnaast heeft Mucuna Pruriens een diuretisch effect, wordt het ingezet bij parasieten en heeft het een positief effect op de suiker –en cholesterolspiegel.

 

Mucuna Pruriens en fytonutriënten

Naast de natuurlijke levodopa (dopamine) bevatten de Mucuna-zaden een mix aan aminozuren en fytonutriënten zoals alkaloïden, tryptamine, alanine, arginine, glutathion, isoquinolone, mucunine, nicotine, prurienine, serotonine, tyrosine, etc.

 

Effect van natuurlijke dopamine

Verschillende studies tonen aan dat de natuurlijke vorm van dopamine, nl. levodopa, sneller en efficiënter werkt dan de synthetische vorm die aanwezig is in medicijnen zoals Sinemet.

In 2018 werd in samenwerking met verschillende ziekenhuizen een multicenter klinische studie uitgevoerd bij 60 patiënten met Parkinson. Ze werden onderverdeeld in drie groepen:

 1. 200 mg levodopa + 50 mg carbidopa (2 tabletten Sinemet Plus)
 2. 15 gram Mucuna Puriens: komt overeen met 500 mg natuurlijke levodopa
 3. 30 gram Mucuna Puriens: komt overeen met 1000 mg natuurlijke levodopa

De meest efficiënte verbetering van symptomen op vlak van beweging en coördinatie werd vastgesteld bij de groep die dagelijks een hoeveelheid van 30 gram Mucuna pruriens kreeg. De andere nutriënten aanwezig in de fluweelboon zorgen er namelijk voor dat de natuurlijke aanvoer van dopamine beter wordt opgenomen dan de synthetische vorm.

 

Inzetten van Mucuna Pruriens poeder

Belangrijk is dat de patiënt een neuroloog raadpleegt om de juiste dosis vast te stellen. Daarnaast is de kwaliteit van cruciaal belang: door gebruik te maken van een geconcentreerd, gestandaardiseerd Mucuna Pruriens poeder, die gemakkelijk oplost en goed opneembaar is voor het lichaam.

De hoeveelheid Mucunca Pruriens kan verlaagd worden door het simultaan inzetten van carbidopa.

Naast het feit dat Mucuna een neuronen beschermend effect heeft, stelt men vast dat bij langdurig gebruik, men de dosis niet dient te verhogen zoals bij klassieke levodopa medicatie.

 

Contra-indicaties en waarschuwingen

Het inzetten van de fluweelboon of Mucuna Pruriens:

 • Niet bij personen met psychose of schizofrenie
 • Niet bij kinderen of zwangere vrouwen
 • Niet in combinatie met MAO-remmers of St Janskruid
 • Niet inzetten bij het gebruik van anticoagulantia (bloedverdunners)
 • Voorzichtig wanneer de Parkinsonpatiënt reeds synthetische levodopa inneemt. Hoeveelheid en afbouwschema dient besproken te worden met de arts/ neuroloog.
 • Ook voorzichtig bij reeds het innemen van COMT-inhibitoren en dopamine-agonisten.
 • Voorzichtig bij het chronisch gebruik van acetylsalicylzuur (Aspirine) of andere ontstekingsremmende medicijnen
 • Versterkend effect bij anti-diabetici medicatie

 

Referentie:

Rafael González Maldonado Mucuna and Parkinson’s Disease: Treatment with Natural Levodopa. May 2018 DOI: 10.5772/intechopen.74062

 

Bron: BIOK

Comments are closed.