Foliumzuur tijdens de zwangerschap: te veel van het goede?

ZwangerHet is raadzaam om de dagdosis foliumzuur voor zwangere vrouwen op 400 µg te houden, schrijven Canadese onderzoekers. In Canada en de VS nemen zwangere vrouwen vaak meer dan 800 µg per dag en die dosis is mogelijk te hoog. Uit bloedanalyse bij zwangere vrouwen die 1000 µg namen bleek dat onverwerkt foliumzuur in het bloed toeneemt vanaf het moment dat de voorraad van actief folaat op peil is.

Foliumzuur in supplementen is gewoonlijk een synthetische vorm van folaat die in het lichaam omgezet moet worden naar werkzame folaten, zoals THF en 5-methyl-THF. De effecten van onverwerkt foliumzuur in het bloed zijn nog onbekend, maar hogere concentraties wijzen mogelijk erop dat de behoefte aan folaat vervuld is. 

Volgens de bloedanalyses van 117 zwangere vrouwen neemt onverwerkt foliumzuur snel toe vanaf 78 nmol/l serum-folaat. In Canada en de VS wordt veel foliumzuur toegevoegd aan voedingsmiddelen, dus bij iedereen wordt een beetje onverwerkt folimuzuur in het bloed gemeten (> 2 nmol/l). Een groot aantal deelnemers van deze studie had echter waarden tot 144 nmol/l, met name bij deelnemers met een folaatwaarde hoger dan 78 nmol/l. Onverwerkt foliumzuur kan dus opstapelen in het bloed door chronische inname van een hoge dosis foliumzuur. Bijna de helft van alle deelnemers had een waarde hoger dan 78 nmol/l.

 

De langetermijneffect van onverwerkt foliumzuur zijn nog onbekend, enkele studies maken voorzichtig gewag van negatieve gezondheidsgevolgen. In de lage landen geldt de aanbeveling van 400 µg per dag voor zwangere en voedende vrouwen. In Brazilië en Ierland krijgen zwangere vrouwen tot 5 mg per dag voorgeschreven.

 

Referentie:
Stamm RA, March KM, Karakochuk CD et al. Lactating Canadian women consuming 1000 µg folic acid daily have high circulating serum folic acid above a threshold concentration of serum total folate. J Nutr. 2018 Jul 1;148(7):1103-1108.

 

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/4329

Comments are closed.