In experimenteel en klinisch onderzoek blijken fructo-oligoschariden (FOS) en theanine het geheugen van dier en mens te verbeteren. Bij muizen namen Chinese en Britse onderzoekers eerst een synergetisch geheugeneffect waar, dat bevestigd werd in een klinische test met gezonde volwassenen die amper een maand lang het supplement namen.
FOS zijn korte ketens fructanen (fructose-ketens) die enkel door een aantal darmbacteriën afgebroken kunnen worden. Ze worden tot de prebiotica gerekend met effecten die verder reiken dan het spijsverteringsstelsel. De FOS die in deze studie gebruikt werden, waren afkomstig van Morinda officinalis, een remedie uit het assortiment van de traditionele Chinese geneeskunde. Theanine is een (niet-proteïne-vormend) aminozuur onder meer uit groene thee.
Bij muizen hadden de onderzoekers de twee natuurlijke stoffen afzonderlijk en in combinatie getest. Synergie werd waargenomen bij de lage en gemiddelde dosis; opvallend was dat FOS en theanine contraproductief waren bij een hoge dosis. In een andere reeks experimenten vonden onderzoekers dat FOS en theanine ook het geheugen beschermen wanneer dat verstoord wordt door blootstelling aan chemicaliën.
Bevindingen bij muizen kunnen niet altijd vertaald worden naar de praktijk. Voor een klinische studie hadden onderzoekers daarom 120 gezonde vrijwilligers uitgenodigd van 30 tot 65 jaar. Uiteraard werd de combinatie gebruikt die het best scoorde in de dierproeven. Voor en na het nemen van het supplement legden ze de Clinical Memory Scale af, een geheugentest ontwikkeld door Chinese psychologen. Een maand suppletie was al voldoende om significante effecten te sorteren op 'totaal geheugen' en het 'geheugenquotiënt'.
De resultaten bewijzen dat prebiotica ook cognitieve effecten hebben en de onderzoekers suggereren een aantal pathways die op deze darm-hersen-as liggen. Theanine zou rechtstreeks op de hersenen inwerken, maar zou ook een invloed op de microbiota uitoefenen.
Het supplement bevatte 0,4 g L-theanine uit groene thee en 0,2 g FOS uit Morinda officinalis.
Referentie:
Li Y, Jiang Y, Zhang Z et al. Improvement of both human and animal memory by synergy between fructooligosaccharide and L-theanine function establishing a safe and effective food supplement. Food Sci Nutr. 2024; 12(7):4966-4980 doi:10.1002/fsn3.4145