Geen overtuigend bewijs voor chocolade als uitlokker van migraine

donderdag, juni 4, 2020 @ 01:06 PM

Chocolade migraineHet is een veel gehoorde veronderstelling: door het eten van chocolade bevorderen daarvoor gevoelige personen een aanval van migraine. Een recente studie uit Polen weerspreekt dat en gaat in tegen conclusies uit andere onderzoeken. Dat deze laatste in grote meerderheid niet double blind waren opgezet, lijkt het verschil te verklaren.

 

Met een geschat aantal lijders aan migraine van wereldwijd ruim een miljard mensen, is het vinden van uitlokkende factoren belangrijk. Aanvallen kunnen worden gestimuleerd door invloeden als stress, vermoeidheid, slaapgebrek en weersomstandigheden. Ook voedingsmiddelen kunnen fungeren als ‘trigger’ en daarbij scoort chocolade hoog in de beleving van patiënten. Om te zien of dit laatste ook op feiten is gebaseerd, werden voor dit onderzoek alle artikelen over de relatie tussen chocolade en migraine gezocht in medische databases tot januari 2020. 

De auteurs sommen een groot aantal gezondheidsvoordelen op van de consumptie van (donkere) chocolade. Daarbij heeft een aantal voedingsstoffen uit chocolade mogelijk een remmend effect, zoals magnesium en vitamine B2. Daarnaast zijn er hypotheses hoe chocolade juist een migrainestimulerend effect kan hebben, mogelijk door invloed op de vorming van stikstofoxide of door verhoogde niveaus van de neurotransmitters serotonine en fenylethylamine.

 

Het aantal relevante publicaties bedroeg 25, waarvan er in 23 een associatie werd gevonden. Het betrof echter een beperkt aantal mensen dat de link legde tussen inname van chocolade en het krijgen van een migraineaanval. Nog belangrijker is dat het beeld wijzigde als alleen werd gekeken naar de double-blind studies. Dat waren er drie, waarbij de uitlokkende rol van chocolade bijvoorbeeld werd vergeleken met het naar chocolade smakende carob (johannesbrood) als placebo. En in deze drie studies werden geen significante verschillen gevonden. De auteurs vinden het dan ook raadzaam mensen met migraine niet het medisch advies te geven om chocolade te mijden.

 

Referentie:
Nowaczewska M, Wiciński M, Kaźmierczak W, Kaźmierczak H. To Eat or Not to Eat: A Review of the Relationship between Chocolate and Migraines. Nutrients. 2020 Feb 26;12(3). https://www.mdpi.com/2072-6643/12/3/608/htm

 

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/4999

Comments are closed.