Gember en diabetes

GemberOp basis van vijf studies besluiten Zuid-Koreaanse wetenschappers dat gember bloedglucose en HbA1c kan verlagen bij diabetespatiënten. Op insuline en insulineresistentie zagen de onderzoekers minder effect. In de selectie van studies werd gemberpoeder gebruikt in dosissen van 1600 tot 3000 mg, die 4 tot 12 weken lang genomen werden.

 

De kwaliteit van deze studies blijft evenwel middelmatig. In het totaal werden gegevens van slechts 250 patiënten verzameld. Wel waren de resultaten van de afzonderlijke studies redelijk consistent. Bovendien bewijzen een aantal dierstudies dat gemberextract inderdaad nuttig kan zijn bij diabetes en metabool syndroom.

 

Deze maand is een nieuwe (Iraanse) studie verschenen, die drie maanden duurde en die wel een duidelijk effect vond op insuline en insulineresistentie. Die studie nam ook een daling van ontstekingen (CRP) en oxidatieve stress (MDA) waar, en een toename van paraoxonase en totale antioxidantcapaciteit.

 

De interesse om diabetes te behandelen met natuurlijke middelen blijft groot, schrijven de auteurs, want medicatie om hyperglycemie te bestrijden kampt met ongewenste bijwerkingen. Gember is veilig, in deze meta-analyse werd enkel één geval van maagzuurreflux gemeld. Vier van de 5 studies werden in Iran uitgevoerd, en een in India.

 

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/1757

 

 Printversie Gember en diabetes

Comments are closed.