Gember vermindert wagenziekte

zaterdag, november 28, 2020 @ 09:11 AM

WagenziekteAls je misselijkheid wordt in de wagen of in de bus, dan kan gember hiertegen een goede remedie zijn. Braziliaanse onderzoekers hebben dat weten vast te stellen in een weliswaar ongecontroleerde studie waaraan 184 patiënten deelnamen. Gember verlaagt de misselijkheidsscore van 40 naar 25 punten. De werkzaamheid van gember werd door 22% en 40% van de deelnemers als respectievelijk goed en zeer goed bevonden.

 

De hoofdsymptomen van wagenziekte zijn misselijkheid en braken, maar ook maaggewaarwordingen, zweten, bleek uitslaan, speekselvorming, hoofdpijn en duizeligeheid kunnen ermee gepaard gaan. Gember is in oosterse landen een populair traditioneel geneesmiddel en werd in het verleden al meerdere malen getest tegen misselijkheid, bijvoorbeeld na chirurgie, bij hoogtevrees of door zeeziekte. Vergelijkende studies geven aan dat gember vaak even doeltreffend is als medicatie.

 

De deelnemers van deze studie moesten vier trips doorstaan met auto, bus, trein, tram of ferry, die minstens 15 minuten duurde. Vlak voor trip 2, 3 en 4 namen ze 160 mg gember (8 mg gingerol), een kwartier voor aanvang van de reis. Het primaire eindpunt was het percentage van deelnemers bij wie de misselijkheidsscore met minstens 20 punten daalde. Dat percentage bedroeg 26%, 30% en 29% respectievelijk na trip 2, 3 en 4).

 

Voor de misselijkheidsscore werd de Motion Sickness Assessment Questionnaire gebruikt.

 

Referentie:
Nunes CP, Rodrigues CC, Cardoso CAF et al. Clinical Evaluation of the Use of Ginger Extract in the Preventive Management of Motion Sickness. Curr Ther Res Clin Exp. 2020; 92:100591

 

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/5258

Comments are closed.