Gemengde noten verbeteren insulinewerking hersenen

notenDe hersenen van zestigplussers met overgewicht gaan beter op insuline reageren wanneer ze zestien weken lang zestig gram noten per dag eten. Gek genoeg blijft de insulinegevoeligheid in de rest van het lichaam ongewijzigd. De noten verbeteren wel nog andere metabole markers.

Bijvoorbeeld daalde het vetgehalte van de lever op een klinische relevante manier, dat wil zeggen dat consumptie van noten leververvetting tegengaat. LDL-cholesterol en systole-bloeddruk gingen omlaag, maar CRP en triglyceriden bleven ongewijzigd.

De insulinegevoeligheid in de hersenen stelden de Nederlandse en Duitse onderzoekers vast aan de hand van beeldvorming met magnetische resonantie (MRI), waarmee veranderingen in doorbloeding van hersengebieden gemeten kan worden. In vijf clusters zagen onderzoekers een betere insulinerespons na toediening van insuline via de neus.

De deelnemers aten vijftien gram van elk van deze noten: walnoot, pistache, cashew en hazelnoot. Noten zijn een rijke bron van arginine, die de werking van stikstofmonoxide in de bloedvaten ondersteunt.

Dat de insulinegevoeligheid in de rest van het lichaam niet verhoogd was, ligt in dezelfde lijn als een recente meta-analyse met deelnemers zonder diabetes of prediabetes die noten aten. De glucosespiegel bij de deelnemers van deze studie was dan ook niet ontregeld.

Referentie:
Nijssen KM, Mensink RP, Plat J et al. Mixed nut consumption improves brain insulin sensitivity: a randomized, single-blinded, controlled, crossover trial in older adults with overweight or obesity. Am J Clin Nutr. 2024; 119(2):314-323

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/6960

Comments are closed.