Ginseng en danshen beschermen tegen spierschade

danshenTwee Chinese kruiden beschermen de beenspieren tegen schade berokkend door een intense excentrische wandelbeweging. Chinese wetenschappers deden die vaststelling bij vrijwilligers die een half uur lang 'bergafwaarts' moesten joggen. Vrijwilligers die panax ginseng en danshen hadden genomen, konden hun benen na 72 uur weer vrijelijk bewegen, terwijl de bewegingsvrijheid van de benen in de placebogroep nog steeds beperkt was. De plasmaconcentratie voor creatinekinase, een marker voor spierschade, was lager in de supplementgroep dan in de placebogroep. Op spierpijn had het supplement geen effect.

 

De deelnemers moesten een excentrische oefening uitvoeren op een loopband die een afdaling nabootste. Tijdens een afdaling wandel je vooruit en moet je tegelijkertijd voortdurend afremmen. Dit type van beweging is erg belastend voor de spieren en kan snel spierschade, ontstekingsreacties en 'verlaat optreden van spierpijn' opwekken. Dat laatste kent iedereen als stijve spieren en spierpijn pas vele uren na een inspanning.

 

Ook de functie van de bloedvaten in de spieren was een dag en twee dagen nadien verslechterd vanwege storing in de microcirculatie en stijvere bloedvaten. De stijfheid van de bloedvaten in de spieren is een marker voor spierschade. Dit onderzoek vond dat ginseng en danshen het herstel de bloedvaten bevordert en ze terug soepeler maakt. De kruiden verlaagden de ontstekingsmerker IL6, maar CRP niet.

 

Ginseng is al duizenden jaren in gebruik en heeft effecten in bloedvaten op de stikstofmonoxideproductie en het antioxidantniveau. Danshen, Salvia miltiorrhiza, staat in de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) bekend om haar doorbloedingsbevorderende eigenschappen. Ginseng en danshen worden dikwijls samen in combinaties gebruikt door TCM-artsen. In dit onderzoek namen deelnemers uit de supplementgroep 250 mg ginseng en 250 mg danshen, beide waterig extract, gedurende zeven dagen voorafgaand aan het experiment.

 

Referentie:
Lin HF, Tung K, Chou CC et al. Panax ginseng and salvia miltiorrhiza supplementation abolishes eccentric exercise-induced vascular stiffening: a double-blind randomized control trial. BMC Complement Altern Med. 2016 Jun 6;16:168

 

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/2609

Comments are closed.