Haver verlaagt non-HDL-cholesterol

HavermoutGewone haver helpt de cholesterol laag te houden. Onderzoek, dat ondertussen al 50 jaar loopt, bevestigt dat haver de LDL-cholesterol, de non-HDL-cholesterol en het apoB-niveau verlaagt. Canadees onderzoek toonde aan dat non-HDL-cholesterol en apoB betere cardiovasculaire markers zijn dan LDL-cholesterol alleen. Non-HDL-cholesterol is de totale cholesterol waarvan de ('gunstige') HDL-cholesterolfractie is afgetrokken. ApoB is een proteïne die cholesterol in het bloed transporteert en speelt een sleutelrol in de 'kleverigheid' van cholesterol in de bloedvaten.

Dus door dagelijks 150 gram haver in je maaltijden te verwerken (muesli, brood ...) kun je de cholesterol laag houden. Nog beter werken de haverzemelen, daar moet je slechts de helft van eten voor hetzelfde effect. De haverzemelen bevatten al het bètaglucaan, een onverteerbaar koolhydraat (vezel) die verantwoordelijk is voor de gezonde effecten. Volgens onderzoek verhinderen bètaglucanen de productie van gal. Minder gal betekent dat minder vetten afgebroken worden en dat minder cholesterol opgenomen kan worden.

Referenties:
Ho HV, Sievenpiper JL, Zurbau A et al. The effect of oat β-glucan on LDL-cholesterol, non-HDL-cholesterol and apoB for CVD risk reduction: a systematic review and meta-analysis of randomised-controlled trials. Br J Nutr. 2016 Oct 11:1-14
Rgia A Othman, Mohammed H Moghadasian, Peter Jh Jones, Cholesterol-lowering effects of oat β-glucan, Nutrition Reviews, Volume 69, Issue 6, 1 June 2011, Pages 299–309, doi.org/10.1111/j.1753-4887.2011.00401.x
Susan A. Joyce, Alison Kamil, Lisa Fleige and Cormac G. M. Gahan. The Cholesterol-Lowering Effect of Oats and Oat Beta Glucan: Modes of Action and Potential Role of Bile Acids and the Microbiome. Front Nutr. 2019; 6: 171 doi: 10.3389/fnut.2019.00171

Bron: ABC Gezondheid

Comments are closed.