Havermoutpap: ouderwets lekker en gezond!

HavermoutpapEen bord havermoutpap is een goede start van de dag. Ten opzichte van andere ontbijtgranen zorgt havermout langer voor een verzadigd gevoel.

 

De 48 mannen en vrouwen die deelnamen aan de studie werden willekeurig in drie groepen verdeeld. Ze kregen driemaal een ontbijt (in willekeurige volgorde) met telkens een tussenpose van een week. De ontbijten bevatten in totaal 218 kcal. (150 kcal. granen en 68 kcal. melk). Er werd ouderwetse havermoutpap geserveerd, instant havermoutpap uit de magnetron en een bord met ontbijtgranen (muesli). Voor en tot vier uur na het ontbijt werd de eetlust van de deelnemers geregistreerd.

 

De instant havermoutpap leidde tot een significant beter verzadigingsgevoel. Bovendien namen de eetlust en de consumptie van tussendoortjes significant af in vergelijking met de muesli. Ook havermoutpap bereid op de ouderwetse wijze leidde tot de consumptie van significant minder tussendoortjes.

 

Volgens de wetenschappers is dit voordeel te wijten aan de hoge concentratie van bètaglucanen (complexe vezels) en de hoge viscositeit van havermoutpap.

 

Rebello CJ, Chu YF, [..], Greenway FL. The role of meal viscosity and oat β-glucan characteristics in human appetite control: a randomized crossover trial. Nutr J 2014; 13(1):49

 

Bron: Ortho.nl

 

Printversie Havermoutpap ouderwets lekker en gezond!

Comments are closed.