Het belang van zink voor het voorkomen of verminderen van alcoholische leverschade

LevercirroseTe veel alcohol drinken is een van de belangrijkste oorzaken van leverschade en chronische leverziekte.

 

Te veel alcohol veroorzaakt in eerste instantie leververvetting en kan verder evolueren tot leverontsteking, fibrose, cirrose en leverkanker. Toch krijgt slechts een derde van de alcoholisten gevorderde leverziekte. Andere factoren bepalen mee of alcohol de lever al dan niet beschadigt. Een van die factoren is zink.

 

Zink is nodig voor het herstel van beschadigd DNA, voor de activiteit van genen, voor neurotransmissie, voor groei en ontwikkeling, voor wondgenezing, voor de regeneratie van de lever, voor gezonde slijmvliezen (darmen, maag, longen), voor sterke botten en voor het immuunsysteem. Het is een antioxidant en ontstekingsremmer.

 

Chronische alcoholconsumptie veroorzaakt een gebrek aan zink via verschillende mechanismen, onder andere door een verlaagde opname van zink in de darmen, een verhoogde uitscheiding van zink via de urine en een verhoogd verbruik van zink voor de afbraak van alcohol. Dat manifesteert zich onder andere als een slechte wondgenezing, een verzwakte weerstand, een lekke darm en mentale en psychische klachten. Een zinktekort veroorzaakt schade aan alle organen, niet alleen aan de lever (Barve S, 2017).

 

Een gebrek aan zink verhoogt de doorlaatbaarheid van de darmwand (lekke darm), zodat toxische stoffen uit de darm in het bloed en in de lever terechtkomen (McClain C, 2017).

 

Een gebrek aan zink verergert alcoholische leverschade, terwijl voldoende zink de lever beschermt tegen de schadelijke effecten van alcohol. Suppletie met zink vermindert alcoholische leverschade en kan zelfs door alcohol veroorzaakte leververvetting omkeren. De gangbare dosering is 50 mg elementair zink per dag (McClain C, 2017; Zhou Z, 2010; Kang X, 2009).

 

Referenties:

1. Barve S, Chen SY, Kirpich I, et al. Development, Prevention, and Treatment of Alcohol-Induced Organ Injury: The Role of Nutrition. Alcohol Res. 2017;38(2):289-302.

2. Kang X, Zhong W, Liu J, et al. Zinc supplementation reverses alcohol-induced steatosis in mice through reactivating hepatocyte nuclear factor-4alpha and peroxisome proliferator-activated receptor-alpha. Hepatology. 2009 Oct;50(4):1241-50.

3. McClain C, Vatsalya V, Cave M. Role of Zinc in the Development/Progression of Alcoholic Liver Disease. Curr Treat Options Gastroenterol. 2017 Jun;15(2):285-295.

4. Zhou Z. Zinc and alcoholic liver disease. Dig Dis. 2010;28(6):745-50.

 

Bron: PlaceboNocebo

Comments are closed.