Hete dranken verhogen risico op slokdarmkanker

Hete drankMensen die ervan houden om thee, koffie, soep of andere dranken zeer warm te drinken, verhogen hun risico om slokdarmkanker te krijgen. Dat bleek alvast uit een Iraanse studie. Iranezen tellen de meeste gevallen van slokdarmkanker, terwijl ze geen alcohol drinken of sigaretten roken. Beide laatst genoemde factoren vormen in onze Westerse landen de hoofdoorzaak voor deze vorm van kanker. Slokdarmkanker doodt ieder jaar meer dan een half miljoen mensen. Het viel de Aziatische wetenschappers op dat patiënten met slokdarmkanker vooral personen waren die ervan hielden hete dranken te consumeren.
 
De onderzoekers stelden vast dat hete thee drinken (65 tot 69 graden Celsius) de kans op slokdarmkanker meer dan verdubbelt. Hete dranken beschadigen de slokdarm en maken die veel meer vatbaar voor mutagene factoren, waaronder kankerverwekkende stoffen.
 
Referenties:
David C Whiteman. Hot tea and increased risk of oesophageal cancer. BMJ 09;338.
Farhad Islami et al. Tea drinking habits and oesophageal cancer in a high risk area in northern Iran: population based case-control study. BMJ 09;338.
Sihao Lin et al. Tea drinking and the risk of esophageal cancer: focus on tea type and drinking temperature. 2020 Sep;29(5):382-387.
Noreen Iftikhar, MD. Hot Tea and Esophageal Cancer: How Hot Is Too Hot? Medically reviewed by Alana Biggers, M.D., MPH November 6, 2019
 
Bron: ABC Gezondheid

Comments are closed.