Hoeveel vitamine D voor een gezonde bloedspiegel?

vitamine-dEen meta-analyse van 49 Europese klinische onderzoeken die de 25-hydroxyvitamine D-respons op vitamine D-suppletie bij gezonde volwassenen karakteriseren, laat zien dat de huidige aanbevelingen voor vitamine D te laag zijn. Suppletie met 25 mcg vitamine D per dag is voor gezonde volwassenen noodzakelijk voor een goede bloedwaarde.

De onderzoekers baseren zich in hun analyse op studies die gedaan zijn onder Europeanen. Zij vonden dat iedere 2,5 mcg vitamine D in de vorm van een supplement leidde tot een stijging in de vitamine D-serumconcentratie van 1,77 nmol/L. De toename werd beïnvloed door de leeftijd van de deelnemer, de dosering en de bloedwaarde voor de start met suppletie. De stijging werd lager naarmate een hogere dosering werd gebruikt en juist hoger bij een lagere bloedconcentratie voorafgaand aan suppletie. Dit geeft aan dat het lichaam de opname van het vitamine D-supplement nauw reguleert.

De vitamine D-ondergrens die de onderzoekers voor de studie aanhielden was 50 nmol/L. Op basis van deze grenswaarde bleek dat naar schatting meer dan 40% van de Europeanen een vitamine D-tekort heeft. De wetenschappers concluderen dat een dagdosering vitamine D van 25 mcg noodzakelijk is om bij 95% van de bevolking een vitamine D-tekort te voorkomen. Dit advies geldt zeker voor mensen met een donkere huidskleur. Het bleek dat deze groep meer vitamine D nodig heeft om de bloedspiegel tot boven de 50nmol/L te laten stijgen dan mensen met een lichte huidskleur.

Referentie:
Rupprecht M, Wagenpfeil S, Schöpe J, et al. Meta-Analysis of European Clinical Trials Characterizing the Healthy-Adult Serum 25-hydroxyvitamin D Response to Vitamin D Supplementation. PharmaNutrition. Nutrients 2023:15(18);3986.

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/6742

Comments are closed.