BloedvatenAtherosclerose, een ontstekingsziekte die aan de basis ligt van verschillende cardiovasculaire aandoeningen, wordt veroorzaakt door endotheliale disfunctie, de eerste stap in het proces dat ontsteking in de vaatwand veroorzaakt. Naast bekende risicofactoren, zoals roken, blijkt ook verhoogd homocysteïne een rol te spelen. Homocysteïne wordt geassocieerd met endotheliale dysfunctie en ontsteking, wat kan leiden tot atherosclerose en hart- en vaatziekten. Wetenschappers hebben nu gekeken naar het onderliggende mechanisme.

Wetenschappers onderzochten homocysteïne (Hcy) en zijn afbraakproducten Hcy-thiolacton en N-Hcy-eiwit. Het blijkt dat deze metabolieten de expressie van genen die betrokken zijn bij autofagie kunnen veranderen. Autofagie is een proces dat essentieel is voor het behoud van de vasculaire homeostase. Het onderzoek richtte zich daarnaast op microRNA's (miR), kleine niet-coderende RNA's die een belangrijke rol spelen bij het reguleren van genexpressie op cellulair niveau. Een aantal van deze miRNA's blijken betrokken te zijn bij de regulatie van autofagie en kunnen dus een rol spelen bij de ontwikkeling van hart- en vaatziekten.

De onderzoekers ontdekten dat Hcy-thiolacton, N-Hcy-eiwit en homocysteïne de expressie van verschillende microRNA’s kunnen veranderen die autofagie reguleren. Deze miRs zijn betrokken bij het verouderingsproces van endotheelcellen. Hiermee hebben de wetenschappers een eerste stap gezet in het beantwoorden van de vraag hoe een verhoogd homocysteïnegehalte in het bloed het risico op hart- en vaatziekten verhoogt. Het bevestigt dat in het cardiovasculair risicomanagement aandacht moet zijn voor de homocysteïnestofwisseling. B-vitaminen, waaronder B6, foliumzuur en B12, spelen een cruciale rol in deze stofwisseling.

Referentie:
Witucki, Ł., & Jakubowski, H. (2024). Homocysteine metabolites inhibit autophagy by upregulating miR-21-5p, miR-155-5p, miR-216-5p, and miR-320c-3p in human vascular endothelial cells. Scientific Reports, 14(1), 7151.

Bron: https://www.orthofyto.com/orthomoleculair/homocysteine-remt-autofagie-in-de-vaatwand