Inname van magnesium gerelateerd aan verlaagde gezondheidsrisico’s

magnesiumMagnesium is een essentieel element betrokken bij tal van processen die het lichaam gezond houden. Mensen die meer magnesium binnen krijgen met hun voeding hebben een lager risico op hartziekten, een beroerte en diabetes type 2, zo blijkt uit de grootste analyse van onderzoeken naar magnesium. Nog nooit eerder is een dergelijk groot onderzoek uitgevoerd waarbij deze positieve effecten van magnesium zijn geëvalueerd.

 

Magnesium is essentieel voor de gezondheid en het functioneren van het lichaam. Onder andere voor de productie van eiwitten, het instandhouden van de glucosebelans en de vorming van DNA is magnesium onmisbaar. Onderzoekers van twee grote universiteiten in China hebben de resultaten van onderzoeken naar de invloed van magnesium op de gezondheid geëvalueerd in een meta-analyse, waarbij ze gegevens van meer dan een miljoen mensen uit 9 landen samenvatten [1]. Dit is de grootste meta-analyse van het effect van magnesium ooit. In deze analyse werden 40 onderzoeken uit de periode van 1999 tot 2016 meegenomen. In deze onderzoeken werd de inname van magnesium bepaald aan de hand van vragenlijsten over het voedingspatroon. De omvang van het onderzoek draagt bij aan de nauwkeurigheid van de resultaten.

 

De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat mensen die het meeste magnesium binnen kregen met hun voeding een 10% lager risico hadden op coronaire hartziekten (verstopping van de kransslagaderen van het hart). Ook hadden mensen in deze categorie een 12% lager risico op een beroerte en een 26% lager risico op diabetes type 2, vergeleken met mensen in de laagste innamecategorie.

 

Een extra 100 mg magnesium per dag kan het risico op een beroerte met nog eens 7% en het risico op diabetes type 2 met nog eens 19% laten dalen [1]. Per 100 mg extra magnesium per dag nam daarbij ook het risico op hartfalen af met 22%.

 

Waar tekorten in het voedingspatroon optreden kunnen supplementen bijdragen aan de dagelijkse inname van essentiële vitaminen en mineralen. Het gebruik van magnesiumsupplementen verhoogt de waarschijnlijkheid dat men aan de dagelijkse behoefte voldoet [2]. De onderzoekers van de meta-analyse concluderen: “Onze bevindingen onderstrepen dat een hogere inname van magnesium de algehele gezondheid ten goede komt” [1].

 

Voedingsbronnen die veel magnesium bevatten zijn noten, bonen en groene bladgroenten, cacao en volkoren granen.

 

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium voor mannen is 350 mg en voor vrouwen 300 mg per dag. Daar komt 150 mg per dag bij voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven. Het is echter al eerder aangetoond dat magnesiumtekorten regelmatig voorkomen in de Verenigde Staten en Europa, vaak veroorzaakt door een ongebalanceerd dieet of slechte opname [3].

 

Referenties:
1. Fang X, Wang K, Han D, He X, Wei J, Zhao L, Imam MU, Ping Z, Li Y, Xu Y, Min J and Wang F. Dietary magnesium intake and the risk of cardiovascular disease, type 2 diabetes, and all-cause mortality: a dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. BMC Medicine 2016;14:210.

2. Burnett-Hartman AN et al. Supplement use contributes to meeting recommended dietary intakes for calcium, magnesium and vitamin C in four ethnicities of middle-aged and older Americans: The Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis. J Am Diet Assoc. 2009;109(3):422–429.

3. Grober U, Schmidt J, Kisters K. Magnesium in Prevention and Therapy. Nutrients, 2015;7(9):8199-8226.

 

Bron: Nieuwsbrief Springfield

Comments are closed.