Inositol en omega-3 tegen kinderdepressie

InositolInositol en omega-3-vetzuren kunnen kinderen van 5 tot 10 jaar met een bipolaire stoornis helpen. De alleenstaande behandeling – dus niet als aanvulling van een medicamenteuze behandeling – verlaagde in een studie symptomen van manie, depressie, angst en weerbarstigheid. Opvallend is dat de combinatie van omega-3 en inositol consistent beter werkte dan omega-3 of inositol afzonderlijk. De doseringen gebruikt in de studie waren 2000 mg inositol, 325 mg EPA en 225 mg DHA.

 

Omega-3-vetzuren EPA en DHA hebben potentieel tegen depressie en stemmingsstoornissen. De rol van inositol is minder bekend. Patiënten met depressie hebben lagere niveaus van inositol in de hersenvloeistof. Bij kinderen heeft spectroscopisch onderzoek afwijkingen in het inositolmetabolisme aangetoond, die gecorrigeerd kon worden met lithiumtherapie. Inositol maakt deel uit van het 'second messenger systeem' van insuline, en van receptoren voor neurotransmitters.

 

De studie die deze resultaten had geboekt, had echter enkele gebreken. Slechts de helft van de patiënten vervolledigde de studie, die bij aanvang maar 24 patiënten telde. De reden was dat de symptomen bij een aantal kinderen te zwaar werden en er daarom een agressievere therapie nodig was. De resultaten kunnen ook niet doorgetrokken worden naar kinderpatiënten met zeer ernstige depressie, die zaten niet in deze studiegroep.

 

Referentie:
Wozniak J, Faraone SV, Chan J et al. A randomized clinical trial of high eicosapentaenoic acid omega-3 fatty acids and inositol as monotherapy and in combination in the treatment of pediatric bipolar spectrum disorders: a pilot study. J Clin Psychiatry 76:11, November 2015

 

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/2387

 

 Printversie Inositol en omega-3 tegen kinderdepressie

Comments are closed.