Kaliumrijk zout verlaagt bloeddruk

maandag, mei 18, 2020 @ 10:05 AM

KaliumzoutIn Peru zijn onderzoekers erin geslaagd de bloeddruk bij inwoners van zes dorpen te verlagen door het gewone keukenzout te vervangen door een kaliumrijke variant. Gemiddeld leidde die maatregel tot een daling van 1,3 mmHg bovendruk en 0,76 mmHg onderdruk. Sinds de invoering van het kaliumrijke zout halveerde het aantal mensen dat met hypertensie te maken kreeg. Natrium in het bloed bleef onveranderd, maar het kaliumniveau nam wel toe.

 
Het kaliumrijke zout dat de Peruvianen gebruikten, bestond voor een kwart uit kaliumchloride in plaats van natriumchloride. Dat zout werd stapsgewijs in elk dorp vervangen totdat drie jaar later de zes dorpen waren aangepast aan het nieuwe zoutregime. De inwoners van het eerste dorp dat aan de beurt kwam werden gedurende drie jaar zes keer geanalyseerd, die van het laatste dorp een keer.

 

Opmerkelijk is de pragmatische aanpak van de studie. Deelnemers van de studie moesten niets veranderen aan hun leefstijl of moesten geen dagelijkse pil slikken. Het zout werd gratis ter beschikking gesteld aan huishoudens, kruideniers, buurtkeukens en straatverkopers. Uiteindelijk deden 2376 deelnemers mee aan die studie.

 

Referentie:
Bernabe-Ortiz A, Sal Y Rosas VG, Ponce-Lucero V et al. Effect of salt substitution on community-wide blood pressure and hypertension incidence. Nat Med. 2020; 26(3):374-378 doi:10.1038/s41591-020-0754-2

 

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/4989

Comments are closed.