Kaneelextract verbetert de bloedsuikerspiegel bij prediabetes

kaneelKaneel is een veelgebruikte specerij in de keuken en heeft bovendien vele therapeutische eigenschappen. Een daarvan is het positieve effect op de bloedsuikerspiegel. Een interessante internationale humane studie bevestigt de antidiabetische eigenschappen van kaneelextract bij prediabetes.

Opzet van de studie
Wetenschappers van Kyung Hee University Medical Center in Zuid-Korea en het Joslin Diabetes Center in Boston, Verenigde Staten onderzochten het effect van kaneelextract bij deelnemers met prediabetes. Prediabetes is het voorstadium van diabetes type 2 waarin het lichaam minder gevoelig wordt voor insuline en er al sprake is van een verhoogde nuchtere bloedglucosespiegel die echter nog binnen de normaalwaarden valt.

Aan de studie namen 51 personen deel, 39 aan het Kyung University Medical Center en 12 aan het Joslin Diabetes Center. In leeftijd varieerden de deelnemers van 20 tot 70 jaar. De helft van de groep kreeg driemaal daags 500 mg kaneelextract gedurende drie maanden. De controlegroep kreeg een placebo. Bij aanvang van het onderzoek, na zes en na twaalf weken werden verschillende metingen gedaan. De onderzoekers keken onder andere naar de nuchtere glucosespiegel, HbA1c en GA (geglyceerd albumine). Ook werd een orale glucosetolerantietest (OGTT) afgenomen.

Resultaten
Na 12 weken bleek de nuchtere bloedglucosespiegel van de kaneelgroep stabiel, terwijl die van de controlegroep met gemiddeld 4,5 mg/dl was toegenomen. Dit leidde tot een significant verschil tussen beide groepen. Bij de kaneelgebruikers was een afname te zien van HbA1c en GA en bleek de glucosetolerantie significant verbeterd ten opzichte van de controlegroep. Ook verbeterde de functie van de insuline producerende β-cellen in de alvleesklier significant na suppletie met het kaneelextract.

Conclusie
De onderzoekers concluderen dat suppletie met kaneelextract de nuchtere glucosespiegel, HbA1c en GA verlaagt, en de glucosetolerantie verbetert bij prediabetes. Personen met prediabetes zouden baat kunnen hebben bij suppletie met kaneelextract ter verbetering van hun bloedsuikerspiegel. Suppletie met kaneelextract vertraagt bovendien mogelijk progressie naar diabetes type2. De onderzoekers geven aan dat uitgebreidere studies wenselijk zijn.

Referentie
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33123653/

Bron: Orthokennis

Comments are closed.