Ketogeen dieet leidt tot hoger LDL-C en meer kans op MACE

ketoEen koolhydraatarm dieet met een hoog vetgehalte (het zogenaamde ‘ketogeen dieet’) blijkt geassocieerd te zijn met een verhoogde spiegel low density lipoproteine (LDL)-cholesterol en een verhoogde spiegel apolipoproteïne B. Ook brengt het ketogeen dieet een 2 keer zo hoog risico op major adverse coronary events met zich mee.

Koolhydraatarme en vetrijke diëten zoals het ketogeen dieet zijn de afgelopen jaren flink in populariteit gestegen. Een dergelijk dieet zou bepaalde gezondheidsvoordelen opleveren en de cijfers liegen er niet om. Circa 16% van de Amerikanen en 14% van de Canadezen volgden in 2020 een koolhydraatarm voedingspatroon. Hoewel bekend is dat de koolhydraatarme en vetrijke diëten hypercholesterolemie kunnen uitlokken of verergeren, waren er tot op heden weinig gegevens over het effect van dit voedingspatroon op het totale lipidenprofiel en het risico op atherosclerotische cardiovasculaire (CV)-ziekte.

In een cohortstudie werden 305 mensen tussen de 40 en 69 jaar geïncludeerd die een ketogeen dieet volgden. Dit hield in dat niet meer dan 25% van de totale dagelijkse hoeveelheid calorieën afkomstig was van koolhydraten en meer dan 45% van de totale dagelijkse hoeveelheid calorieën uit vet kwam. Ook werden 1220 controlepersonen geïncludeerd die een standaarddieet volgden en geen lipidenverlagende medicatie gebruikten. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers was 54 jaar, 73% was vrouw en de meerderheid was blank.

Na een gemiddelde follow-up van 11,8 jaar ontdekten de onderzoekers dat de mensen op het ketogeen dieet in vergelijking met degenen op een standaarddieet hogere low density lipoproteïne (LDL)-cholesterolspiegels hadden (3,80 vs. 3,64 mmol/l). Ook was het apolipoproteïne B (apoB) verhoogd bij de mensen met een ketogeen dieet (1,09 versus 1,04 g/l). Het totaalcholesterol was respectievelijk 6,08 versus 5,85 mmol/l en de totale prevalentie van ernstige hypercholesterolemie (> 5 mmol/l) was bij mensen die het ketogeen dieet volgden 11,1% versus 6,2% in de standaarddieet-groep. Een nieuw CV-event deed zich voor bij 9,8% van de mensen in de ketogeendieet-groep versus 4,3% in de standaarddieet-groep.

Referentie:

Iatan I, Huang K, Vikulova D, et al. Association of a low-carbohydrate high-fat (ketogenic) diet with plasma lipid levels and cardiovascular risk in a population-based cohort. ACC/WCC Congress 2023, abstract 407-10.

Bron: https://www.mednet.nl/congres-nieuws/ketogeen-dieet-leidt-tot-hoger-ldl-c-en-meer-kans-op-mace/

Comments are closed.