Ketogeen dieet maakt bloedvaten kwetsbaar voor glucoseschade

dinsdag, september 17, 2019 @ 09:09 AM

ketogeen dieetVolg een week een ketogeen dieet en je bloedvaten gaan erop achteruit. Dat hebben Amerikaanse onderzoekers vastgesteld bij negen jonge gezonde mannen in een verkennende studie. De proefpersonen volgden een vetrijk (70%) en koolhydraatarm (10%) voedingspatroon, en op de achtste dag namen ze een testdosis glucose in. De bloedvaten reageerden op deze testdosis alsof ze van personen kwamen met een lamentabele cardiovasculaire gezondheid.
 

De tolerantie voor glucose daalt tijdens het volgen van een ketogeen dieet, een dieet dat het lichaam aanzet om vetten als basisbrandstof te verbruiken in plaats van glucose. Het lijkt erop dat een ketogeen dieet het lichaam extra kwetsbaar maakt voor glucosepieken. Een te scherpe glucosepiek veroorzaakt schade aan het endotheel (binnenlaag) van de bloedvaten, waardoor ze minder soepel worden.Wetenschappers leggen de verklaring bij toename in ontsteking en oxidatieve stress die met glucosepieken gepaard gaat. Diabetespatiënten of mannen en vrouwen met een verminderde glucosecontrole hebben ook tekenen van endotheeldisfunctie, wat op zich een cardiovasculaire risicofactor is.

 

De onderzoekers keken ook naar een mogelijke rol van micropartikels die de bloedvaten afscheiden en die RNA en proteïnen bevatten. De precieze bijdrage van micropartikels konden de onderzoekers niet vaststellen in hun studie.

 

Wie een ketogeen dieet volgt, moet dus voeding met hoge glycemische index continu mijden. Een dagje schrikkelen is af te raden.

 

Referentie:

Durrer C, Lewis N, Wan Z et al. Short-Term Low-Carbohydrate High-Fat Diet in Healthy Young Males Renders the Endothelium Susceptible to Hyperglycemia-Induced Damage, An Exploratory Analysis. Nutrients. 2019 Feb 26;11(3). pii: E489. doi: 10.3390/nu11030489.

 

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/4537

Comments are closed.