Ketogene voeding voor parkinsonpatiënten

ketoVolgens de resultaten van een studie in opdracht van de Amerikaanse National Institutes of Health is ketogene voeding aangevuld met MCT-olie haalbaar bij parkinsonpatiënten. Twee derde van de deelnemers was bereid om dat ketogene regime vol te houden en de niet-motorische symptoomscore verbeterden. De ketogene interventie bij zestien deelnemers duurde amper drie weken.

Bij patiënten met parkinson stellen onderzoekers mitochondriale defecten vast waardoor zenuwcellen in getroffen hersengebieden onvoldoende met energie bevoorraad worden. Omdat ketonen op een andere manier als energiebron aangewend worden, kunnen ze mogelijk die defecten compenseren.

Ketogene voeding is echter een moeizame onderneming voor de patiënt en onderzoekers zijn op zoek naar oplossingen om de aanhankelijkheid te verhogen. Middellange-keten-vetzuren (MCT, bijvoorbeeld uit kokosolie) kunnen ketosis in het lichaam versnellen. In deze studie werd ketogene voeding (<10% koolhydraten) aangevuld met MCT-olie (goed voor 25% van de totale vetinname).

Meer dan 90% van de deelnemers had ketosis. Volgens de onderzoekers hielp de MCT-olie de aanhankelijkheid te verhogen en de uitval lager te houden dan wat in andere studies waargenomen wordt. De opname van ketonen in de hersenen kon bovendien op een hersenscan gevolgd worden.

Twee weken ketogene interventie waren echter niet voldoende om de score voor parkinson (UPDRS3) of om de tijd nodig om recht te staan, te verbeteren. Zenuwcellen hebben immers meer tijd nodig om zich aan te passen. De EEG-scan gaf wel een trend aan dat connectiviteit in de onderzochte hersengebieden toegenomen was. Niet-motorische symptomen zoals vermoeidheid, slaperigheid en angst verbeterden wel.

Referentie:
Choi AH, Delgado M, Chen KY et al. A randomized feasibility trial of medium chain triglyceride-supplemented ketogenic diet in people with Parkinson's disease. BMC Neurol. 2024; 24(1):106

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/7094

Comments are closed.