Knoflook gunstig bij diabetes

vrijdag, april 13, 2018 @ 01:04 PM

KnoflookKnoflooksupplement verlaagt significant de nuchtere suikerspiegel, fructosamine en Hb1Ac bij patiënten met diabetes type 2. Dat besluit een Chinese meta-analyse van negen studies over een totaal van 768 patiënten. Bovendien verlaagt knoflook totaal cholesterol, LDL en triglyceriden in het bloed, en verhoogt knoflook de HDL-cholesterol.

 

Zeven studies werkten met knoflookpoeder, dat voornamelijk alliine, allicine en allinase-enzym bevat. Twee studies gebruikten een waterig knoflookhomogenaat, dat ook allicine als hoofdbestanddeel bevat. Opmerkelijk was dat het knoflooksupplement al vanaf de tweede week de bloedsuiker verlaagt en dat deze verlaging zich minstens 24 weken lang voortzet.

 

De resultaten suggereren dat niet de dosis maar de duur van belang is voor een goed effect van knoflook. Dit laatste was bijna significant, beter onderzoek is nodig om dit te bevestigen. Bijwerkingen waren er nauwelijks, met mild ‘brandend maagzuur’ en indigestie als frequentst gemelde klachten.

 

Referentie:
Wang J, Zhang X, Lan H, Wang W. Effect of garlic supplement in the management of type 2 diabetes mellitus (T2DM): a meta-analysis of randomized controlled trials. Food Nutr Res. 2017 Sep 27;61(1):1377571.

 

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/3488

Comments are closed.