Krillolie heeft gunstige werking bij artrose

KrillTot de mogelijke stoffen ter behandeling van (knie)artrose behoort ook krillolie, zo blijkt uit een dubbelblinde en placebogecontroleerde RCT1 uit Australië. De olie, bron van astaxanthine en met omega-3-vetzuren in de vorm van fosfolipiden, kan onder meer pijn en stijfheid verminderen. De uitkomsten zijn welkom omdat, gangbare symptoombestrijders als NSAID’s hun bijwerkingen kennen. Intussen blijkt uit een andere studie2 dat het populaire anti-artrosemiddel glucosamine bepaald nadelen heeft.

Aan het zes maanden durende krillolie-onderzoek namen 235 personen deel, in de leeftijd van 40 tot 65 jaar. Zij hadden milde tot matige knie-artrose en regelmatig pijnklachten. Het effect van krillolie op pijn was de primaire uitkomstmaat en daarnaast werd onder meer gekeken naar stijfheid, fysiek functioneren en de veiligheid van het gebruikte supplement. De helft van de deelnemers kreeg een placebo, de anderen namen dagelijks 4 gram krillolie, dat 0,60 g EPA, 0,28 g DHA en 0,45 mg astaxanthine bevatte. De effecten werden na nul, drie en zes maanden bepaald met de vragenlijst 'Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis Index' (WOMAC).

Bij de behandelgroep nam de gemiddelde bloedconcentratie EPA en DHA meer toe dan bij de placebogroep. Een beter resultaat was er in de behandelgroep ook ten aanzien van pijn, stijfheid en fysiek functioneren. De verbeteringen waren bescheiden, maar duidelijk. Krillolie bleek veilig om in te nemen.

Voor glucosamine is het goed kennis te nemen van een Chinese, retrospectieve cohortstudie naar de langetermijneffecten van het middel. Vooral trouw gebruik bleek over een periode van meer dan zes jaar significant geassocieerd met een hogere kans op hart- en vaatziekten, vooral coronaire hartziekte. Daarbij was sprake van een dosis-responsrelatie. Met de kans op beroerte was het verband niet-significant. De risico’s voegen zich bij de toegenomen twijfel over de effectiviteit van glucosamine voor de bestrijding van artrose.

Het verhoogde risico op hart- en vaatziekten wordt wel verklaard doordat glucosamine de nuchtere bloedglucose kan verhogen en de insulinegevoeligheid kan verminderen. Ook zijn aanwijzingen gevonden dat atherosclerose er door wordt bevorderd, met name omdat glucosamine de synthese van stikstofoxide (NO) remt.

Referentie:
1 Stonehouse W, Benassi-Evans B, Bednarz J, et al. Krill oil improved osteoarthritic knee pain in adults with mild to moderate knee osteoarthritis: a 6-month multicenter, randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Am J Clin Nutr. 2022 Sep 2;116(3):672-685. 2 Yu H, Wu J, Chen H, et al. Glucosamine Use Is Associated with a Higher Risk of Cardiovascular Diseases in Patients with Osteoarthritis: Results from a Large Study in 685,778 Subjects. Nutrients. 2022 Sep 7;14(18):3694.

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/6251

Comments are closed.