Lactoferrine vermindert risico op luchtweginfecties

LongenDagelijks gebruik van een supplement met lactoferrine vermindert het risico op een luchtweginfectie. Daarnaast wijzen verschillende studies op het nut van de toevoeging van het immunomodulerende glycoproteïne aan kunstvoeding voor baby’s. Een review laat de resultaten zien bij verschillende leeftijdsgroepen.

Het ijzerbindende glycoproteïne lactoferrine speelt een beschermende rol in verschillende fysiologische processen. Het is betrokken bij de modulering van het immuunsysteem en de regulering van de ijzerstofwisseling. De stof maakt onderdeel uit van het aangeboren immuunsysteem en heeft een antimicrobiële activiteit tegen bacteriën, virussen, gisten en parasieten.
Bovendien is lactoferrine anti-inflammatoir en heeft het een antioxidantwerking. Lactoferrine wordt daarom toegepast bij (de preventie van) virale en bacteriële luchtweginfecties.

Lactoferrine ter preventie van een luchtweginfectie

Lactoferrine heeft een antivirale activiteit tegen onder andere HIV, humaan papillomavirus, herpes-, hepatitis-, influenza-, rota- en coronavirussen. Klinische studies laten zien dat mensen met een lagere lactoferrinespiegel een hoger risico hebben op een luchtweginfectie. Wetenschappers hebben daarom de beschikbare klinische studies bekeken waarin het gebruik van lactoferrine ter preventie van een virale of bacteriële luchtweginfectie is onderzocht.

Negen studies, met totaal 1667 deelnemers, werden geïncludeerd in de systematische review, waarvan zes studies geschikt waren voor een meta-analyse. Er namen (vroeggeboren) baby’s, tweejarigen en volwassenen deel aan de studies. De gebruikte dosering varieerde van 25 mg (voor baby’s) tot 600 mg lactoferrine (voor volwassenen) per dag.

De studies laten een duidelijk voordeel zien van het gebruik van lactoferrine ter preventie van een luchtweginfectie.

Onderdeel van het immuunsysteem

Lactoferrine maakt onderdeel uit van het aangeboren immuunsysteem. De stof komt van nature voor in secreties, waaronder speeksel, zweet, spijsverteringssappen en in het slijmlaagje dat ligt op slijmvliezen van neus, luchtwegen en darmkanaal.

Moedermelk en colostrum zijn rijk aan lactoferrine. Baby’s die borstvoeding krijgen, krijgen dan ook substantiële hoeveelheden binnen om hen te beschermen tegen pathogenen terwijl hun eigen immuunsysteem zich aan het ontwikkelen is.
Toepassing van het glycoproteïne resulteerde in een lager risico op een (terugkerende) luchtweginfectie. Dit geldt tevens voor vroeggeboren kindjes die kunstmatig beademd worden. Mechanische ventilatie (kunstmatige beademing) verhoogt het risico op een luchtweginfectie en lactoferrine zou dit risico kunnen verminderen. De gevonden effecten pleiten voor toevoeging van lactoferrine aan kunstvoeding voor baby’s die geen borstvoeding krijgen.

Gezien de antivirale eigenschappen in combinatie met een dempende werking op ontstekingscytokinen, wordt momenteel onderzoek gedaan naar het potentiële nut van lactoferrine bij COVID-19.

Conclusie

Lactoferrine beïnvloedt via verschillende mechanismen de afweerreactie. Het verbetert een adequate immuunrespons tijdens een infectie en ondersteunt het lichaam bij het tijdig stoppen van de ontstekingsreactie. Zowel de aangeboren als de verworven afweer (B- en T-cellen) worden daarbij beïnvloed. Dit maakt dat lactoferrine onder andere invloed heeft op de productie van antilichamen en migratie en maturatie (rijping) van andere cellen in het immuunsysteem. Daarnaast kan lactoferrine het binnendringen van virussen remmen.

Eerdere studies toonden al aan dat gebruik van lactoferrine de duur van luchtweginfecties significant kan verminderen. Nu is er ook uitgebreider bewijs dat het risico op een luchtweginfectie kan verminderen door toepassing van lactoferrine, zowel bij volwassenen als bij (vroeggeboren) baby’s.

Referentie:

Ali AS, Hasan SS, Kow CS, et al. Lactoferrin reduces the risk of respiratory tract infections: A meta-analysis of randomized controlled trials. Clin Nutr ESPEN. 2021 Oct;45:26-32.

Bron: SpringfieldNutra

Comments are closed.