Lage co-enzym Q10 status bij COPD

COPDChronic obstructive pulmonary disease (COPD) is een aandoening van de longen en luchtwegen. Hierbij wordt het ademhalen gehinderd vanwege chronische bronchitis en longemfyseem. Bij een ernstige vorm zijn de longen beschadigd, waarbij roken vaak de belangrijkste oorzaak is. In een studie is een verband gevonden met een lage co-enzym Q10-status.

 

Onderzoekers van het Department of Chest Disease van de Dicle Universiteit in Turkije deden onderzoek bij 45 mensen met COPD en 45 mensen die rookten. De kracht en hoeveelheid lucht per seconde waarmee de mensen konden uitblazen was lager in de groep met COPD.
Het C-reactief proteïn (CRP – een marker voor ontsteking), het aantal witte bloedcellen en de bezinkingssnelheid van de erytrocyten was hoger in de COPD groep.

 

Co-enzym Q10 in het bloed was significant lager bij mensen met COPD. De onderzoekers geven aan dat mensen met COPD duidelijk meer oxidatieve stress hebben [1].

 

Ook een andere studie laat verhoogde oxidatieve stress zien bij COPD. Het percentage geoxideerd co-enzym Q10 (ubiquinon) in deze studie was namelijk significant (circa 34%) hoger bij mensen met COPD dan bij gezonde controle personen [2].
Aangezien co-enzym Q10 een krachtig antioxidant is kan suppletie interessant zijn voor deze mensen. Met name suppletie met de gereduceerde vorm van co-enzym Q10 (ubiquinol).

 

Een studie met 90 mg co-enzym Q10 per dag liet een verbetering zien van de zuurstofsaturatie van het bloed en energiestofwisseling in de hartspier van mensen met COPD. Ook in deze studie werd aangetoond dat mensen met COPD een lage coenzym Q10-status hebben vergeleken met gezonde mensen [3].

 

Referenties:

  1. Tanrikulu AC, Abakay A, Evliyaoglu O, et al. Coenzyme Q10, Copper, Zinc, and Lipid Peroxidation Levels in Serum of Patients with Chronic Obstructive Pulmonary Disease. Biol Trace Elem Res. 2010 Nov 16.
  2. Wada H, Hagiwara S, Saitoh E, et al. Increased oxidative stress in patients with chronic obstructive pulmonary disease (COPD) as measured by redox status of plasma coenzyme Q10. Pathophysiology. 2006 Feb 21;13(1):29-33.
  3. Fujimoto S, Kurihara N, Hirata K, et al. Effects of coenzyme Q10 administration on pulmonary function and exercise performance in patients with chronic lung diseases. Clin Investig. 1993;71(8 Suppl):S162-6.

 

Bron: Springfield Nutra

Comments are closed.