Lentinan ondersteunt behandeling bij COPD-aanval

zondag, maart 15, 2020 @ 06:03 PM

LentinanLentinan uit de shiitake paddenstoel kan kunstmatige beademing en het verblijf op de intensive care bij COPD-patiënten met een acute aanval verkorten. Dat laat een studie zien bij 72 patiënten in Shanghai.

 

Momenteel is COPD wereldwijd de vierde meest voorkomende doodsoorzaak. Een acute longaanval in combinatie met ademhalingsproblemen leidt vaak tot (hernieuwde) ziekenhuisopname.

 

Chinese arts-onderzoekers van de spoedeisende hulp van het academische ziekenhuis van de Shanghai Jiao Tong University onderzochten de toegevoegde waarde van lentinan bij de behandeling van COPD-patiënten.
Lentinan is een polysaccharide (betaglucan) uit shiitake (Lentinula edodes). Shiitake is een eetbare paddenstoel en wordt wegens zijn immuun-modulerende eigenschappen al eeuwenlang traditioneel toegepast in China.

 

Tweeënzeventig COPD-patiënten werden wegens een ernstige longaanval (acute exacerbatie) opgenomen op de intensive care en werden gedurende vier dagen behandeld met inhalatie-corticosteroïden (budesonide) en kunstmatige beademing.
Verder kregen alle patiënten hetzelfde antibioticum (een cefalosporine). De helft van de patiënten kreeg daar nog één dag 1 gram oraal lentinan bij, verdeeld over 2 doses van 0,5 gram.

 

De toevoeging van lentinan aan de behandeling resulteerde in deze studie in een significant kortere beademingsduur en verblijfsduur op de intensive care. Ook de druk die nodig was voor de beademing (dus de behoefte aan de hoeveelheid zuurstof) was significant lager dan bij de controlegroep.
Daarnaast waren de gemeten ontstekingsmarkers in de lentinangroep significant lager dan in de controlegroep en had lentinan een gunstige invloed op het immuunsysteem.

 

Zo waren de COPD-gerelateerde ontstekingsmarkers adiponectin en D-dimeer duidelijk lager in de lentinangroep. De adiponectin-spiegel heeft een voorspellende waarde voor een acute longaanval. D-dimeer is een marker voor inflammatie in de progressie van de ziekte. Ook de spiegels van interleukine-17 en high-sensitivity C-reactief proteïne waren lager.

 

Een langere duur van kunstmatige beademing kan een hoger risico geven op een infectie van de luchtwegen. Stimulering van het afweersysteem door toevoeging van lentinan aan de behandeling kan ook daarom gunstig zijn.

 

Deze studie laat zien dat (eenmalig) lentinan uit de shiitake paddenstoel de afweerfunctie en de behandeling van patiënten met een ernstige longaanval kan verbeteren. Meer onderzoek is nodig om het effect van meerdere doses vast te stellen en om de optimale dosering lentinan te kunnen bepalen bij COPD-patiënten met een exacerbatie.

 

Referentie:

Sun J, Zhao G. Clinical effects of lentinan combined with budesonide inhalation in treating acute exacerbation of chronic obstructive pulmonary disease under mechanical ventilation. Exp Ther Med. 2019;17(3):1503–1508.

 

Bron: Springfield Nutra

Comments are closed.