Let op bij fruit voor kinderen

FruitKinderen zijn helaas extra gevoelig voor de blootstelling aan milieuverontreiniging, waaronder pesticiden op voedsel. Wetgeving op dit gebied blijkt verouderd en beschermd hen onvoldoende, zo blijkt uit de jaarlijkse analyse van Foodwatch (opgevraagd bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)) naar resten van bestrijdingsmiddelen op ons voedsel. In 2022 waren populair kinderfruit en rozijnen ernstig vervuild met bestrijdingsmiddelen.

Metingen lieten in 94 procent van de gevallen gifresten zien, met extreem veel gifstoffen bij druiven. In één meting op druiven werd een gifcocktail van 35 bestrijdingsmiddelen aangetroffen; nooit eerder trof de NVWA zoveel gif in één druivenmeting aan. Bij verschillende supermarkten werden zwaar vervuilde druiven gevonden, waarbij vijf keer sprake was van een acuut gezondheidsrisico. Rozijnen bleken eveneens zeer vervuild; gelukkig waren er dit jaar geen acute risico’s. Foodwatch roept supermarkten en de overheid op snel maatregelen te nemen.

Het geniet sterk de voorkeur biologische fruit voor kinderen te kopen en fruit goed te wassen. Vermijd niet-biologische rozijntjes. Wissel af met verschillende soorten fruit en koop fruit dat in de EU is geteeld; daar gelden strengere maatregelen dan voor landen buiten de EU.

Referentie:
Foodwatch. Gezondheidsrisico’s blijven onder de radar door verouderde wettelijke normen. Geraadpleegd op 21 december 2023 van nieuwsbrief.foodwatch.nl]

Bron: https://www.orthofyto.com/orthomoleculair/let-op-bij-fruit-voor-kinderen

Comments are closed.