Liponzuur als toevoeging bij migrainebehandeling

liponzuurAdolescente migrainelijders die zich bijkomend laten behandelen met liponzuur, hebben minder migraineaanvallen en tellen minder dagen met migraine. Dat hebben onderzoekers vastgesteld bij 60 patiënten die al behandeld werden met flunarazine. De studie was open-label, dus elke deelnemer wist wat hij of zij kreeg.

Tachtig procent van alle deelnemers mocht zich na 12 weken rekenen tot de 'responders', vergeleken met 33% in de controlegroep. 'Responder' betekent dat het aantal migraineaanvallen op zijn minst gehalveerd was ten opzichte van de aanvangssituatie. Per maand daalde het aantal aanvallen van 10 naar 2.

Ook had liponzuur invloed op het calcitonine-gen-gerelateerd peptide, een vrij recent ontdekte marker voor migraine én target voor medicatie. Dit neuropeptide speelt zonder twijfel een rol in het ziekteproces, bijvoorbeeld als regelaar van verwijding van de hersenbloedvaten.

Verder nam het serumniveau voor thiolen toe (liponzuur is zelf een thiol). Het niveau van thiolen stond in verband met migraineaanvallen, maar dat van het calcitonine-gen-gerelateerde peptide niet. Toch was het verband niet sterk genoeg om het thiolniveau te gebruiken als marker voor repons op liponzuur.

Het ontbreken van een placebogroep mag als een groot gebrek van deze studie gezien worden, want placebo-effecten in migraineonderzoek zijn groot.

Referentie:
Puliappadamb HM, Satpathy AK, Mishra BR et al. Evaluation of Safety and Efficacy of Add-on Alpha-Lipoic Acid on Migraine Prophylaxis in an Adolescent Population: A Randomized Controlled Trial. J Clin Pharmacol. 2023 doi:10.1002/jcph.2331

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/6757

Comments are closed.