Liponzuur tegen mondbrand

mondbrandOnderzoekers uit Bangladesh en Japan zien in alfaliponzuur een geschikte remedie tegen mondbrand. Ze hadden negen klinische studies verzameld waarin een dagdosis van 600 tot 800 mg liponzuur placebogecontroleerd getest werd. Volgens zes studies was het effect van liponzuur superieur ten opzichte van een placebo.

De studies waren van goede kwaliteit, wat wil zeggen dat het risico op een vertekend resultaat klein is. Het aantal deelnemers varieerde van 23 tot 120. In een aantal studies was liponzuur een aanvullende therapie op medicatie, zoals gabapentine of een antidepressivum.

Patiënten met het mondbrandsyndroom hebben een ongemakkelijke tot pijnlijke sensatie in de mondholte, meestal op de tong maar soms ook op de lippen, tandvlees of andere plekken in de mond. Een duidelijke oorzaak is er niet, de meeste patiënten zijn vrouwen na de menopauze.

Liponzuur is ook doeltreffend bij neuropathie en sommige onderzoekers vermoeden dat neuropathie ook aan de basis ligt van mondbrand.

Referentie:
Banik S, Ghosh A, Sato H, Onoue S. The efficacy of alpha-lipoic acid in the management of burning mouth syndrome: An updated systematic review of randomized controlled clinical trials. Health Sci Rep. 2023; 6(4):e1186 doi:10.1002/hsr2.1186

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/news/liponzuur-tegen-mondbrand

Comments are closed.