Luteïne en zeaxanthine verminderen stress

StressSuppletie van luteïne en zeaxanthine verlaagt het cortisolniveau en verbetert de emotionele en fysieke gezondheid. Neurowetenschappers van de universiteit van Georgia (VS) hebben dit kunnen vaststellen in een gecontroleerde studie die 12 maanden duurde. Twintig jonge en gezonde deelnemers kregen placebo of een supplement met 13 mg of 27 mg luteïne/zeaxanthine. De effecten waren al na zes maanden zichtbaar. De resultaten verschenen in het vakblad Nutritional Neuroscience dat zich exclusief toelegt op neurologische onderzoek rond voeding.

 

Luteïne en zeaxanthine beschermen de gele vlek (macula lutea) in de ogen, een gebied in het netvlies essentieel voor scherp zicht. De concentratie van deze carotenoïden in de ogen (macular pigment optical density, MPOD) kan vlot via fotometrie gemeten worden. De MPOD bleef ongewijzigd in de placebogroep, maar nam significant toe in de 13mg-groep en nam nog sterker toe in de 27mg-groep. De neurowetenschappers noteerden daarbij minder stress naarmate de MPOD hoger was. Als maat voor stress werden het serum-cortisolniveau en de PSM9-score (Psychological Stress Measure) gebruikt.

 

De wetenschappers deden nog een bijkomende vaststelling. De MPOD was aan het aanvang van de studie ook gerelateerd met stress: hoe hoger de MPOD nog voordat deelnemers supplement hadden genomen, hoe lager het cortisolniveau, de angstscores (volgens Beck Anxiety Inventory) en de scores voor psychologische stress waren.

 

Luteïne en (meso-)zeaxanthine mogen dus essentiële voedingsstoffen genoemd worden. Recent onderzoek toont dat ze ook in de hersenen opstapelen, vooral in sterk actieve hersengebieden kwetsbaar voor oxidatieve stress en ontsteking. Ook muizen ondervinden minder angst dankzij luteïnesuppletie. Donkere bladgroenten, zoals boerenkool en spinazie, zijn rijke bronnen van deze carotenoïden.

 

Referentie:
Stringham NT, Holmes PV, Stringham JM. Supplementation with macular carotenoids reduces psychological stress, serum cortisol, and sub-optimal symptoms of physical and emotional health in young adults. Nutr Neurosci. 2017 Feb 15:1-11

 

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/2910

Comments are closed.