Maagzuurremmer verhoogt mogelijk kans op allergie

MaagzuurremmerHet was al langer bekend dat langdurig gebruik van protonpompremmers, een type maagzuurremmer, een verstoring in de samenstelling van de darmmicrobiota veroorzaakt. Nieuw onderzoek wijst nu uit dat gebruik van maagzuurremmers mogelijk ook het risico op de ontwikkeling van een allergie vergroot. De medische dossiers van acht miljoen Oostenrijkers (97 procent van de populatie) werden geanalyseerd op het gebruik van maagzuurremmers en antiallergische medicijnen. Mensen die een maagzuurremmer voorgeschreven kregen, hadden een twee keer grotere kans om antiallergische medicijnen te gaan gebruiken in de jaren daarna. Vrouwen en ouderen lijken gevoeliger voor dit effect. Niet alleen protonpompremmers verhoogden de kans op een allergie, ook het gebruik van een H2-receptorantagonist liet dit effect zien.

 

De verhoogde kans op een allergie wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een verminderde eiwitvertering. In de maag vindt onder invloed van maagzuur een belangrijk gedeelte van de eiwitafbraak plaats. Een verminderde eiwitvertering leidt tot een verhoogde blootstelling aan potentiële allergenen in de darm, waardoor het immuunsysteem geactiveerd kan worden en er een allergie kan ontstaan. Het gaat om voedselallergieën, maar ook een allergie voor bepaalde medicatie waaronder maagzuurremmers. Het onderzoek toont wederom aan dat een regelmatige evaluatie van het gebruik van maagzuurremmers noodzakelijk is, om zo onnodig gebruik te voorkomen.

 

De volledige Engelstalige publicatie kunt u hier teruglezen.

 

Referentie:
Jordakieva, G., Kundi, M., Untersmayr, E., Pali-Schöll, I., Reichardt, B., & Jensen-Jarolim, E. (2019). Country-wide medical records infer increased allergy risk of gastric acid inhibition. Nature communications, 10(1), 1-8.

 

Bron: https://www.orthofyto.com/nieuws/orthomoleculair/maagzuurremmer-verhoogt-mogelijk-kans-op-allergie/

Comments are closed.