Magnesium en preventie van hartritmestoornis na chirurgie

hartritmestoornisToediening van magnesium kan het optreden van hartritmestoornis voorkomen na een cardiovasculaire ingreep, maar voor andere, niet-cardiovasculaire ingrepen is het nut daarvan onbewezen. Dat schrijven Canadese onderzoekers in PlosOne, die de respectieve studies verzamelden ter uitvoering van een meta-analyse. Het ging dan over postoperatieve boezemfibrilleren, een vorm van hartritmestoornis die erg vaak optreedt na een periode van intensive care.

Bij hartchirurgie besteden artsen al veel zorg aan de preventie van hartritmestoornis en verschillende meta-analysen hebben daarbij de rol van magnesiumsulfaat duidelijk gemaakt. Voor patiënten in kritieke toestand die een niet-cardiovasculaire ingreep ondergaan, kunnen we eenzelfde effect verwachten. Ze hebben te maken met een golf van inflammatie. Magnesium zou het cytokine IL6 verlagen, een ontstekingsmarker met een bijzondere rol voor hartritmestoornis. Deze analyse kon echter geen beduidend effect van magnesium voorleggen.

Dat heeft volgens de onderzoekers meer te maken met de te grote verschillen in patiëntgroepen, die klinische studies als onderzoekspopulatie hebben. De timing van magnesiumtoediening kan ertoe doen, waarbij toediening na de operatie en mogelijk gedurende 24 uren voor een beter effect zou zorgen.

Die onduidelijkheid zou snel uitgeklaard moeten worden. Magnesium is een goedkope en veilige behandeling, en hartritmestoornis kan een teken zijn van slecht herstel. Elk geval waarin dat vermeden wordt, is dan mooi meegenomen.

Referentie:
Curran J, Ross-White A, Sibley S. Magnesium prophylaxis of new-onset atrial fibrillation: A systematic review and meta-analysis. PLoS One. 2023; 18(10):e0292974 doi:10.1371/journal.pone.0292974

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/news/magnesium-en-preventie-van-hartritmestoornis-na-chirurgie

Comments are closed.