Magnesium en vitamine B6 verminderen beide stress

Vitamine B6Zowel magnesium als magnesium+vitamine B6 verlagen de stress-score bij gestresseerde volwassenen met laag serumniveau voor magnesium. Voor alle studiedeelnemers bedroeg de daling in stress-score gemiddeld 40%. Het nemen van vitamine B6 had bijkomende voordelen voor een aantal deelnemers.
Als stressmaat werd de DASS42-stress-schaal gebruikt, een test die aan het begin van de studie, na vier en na acht weken afgenomen werd. Vitamine B6 en magnesium verlaagden de stress-score sterker dan magnesium alleen bij deelnemers die de meeste stress te verduren hadden.

Het magnesiumniveau daalt onder stress en bovendien gaan lage magnesiumniveaus de afgifte van stresshormonen stimuleren. Van vitamine B6 nemen de onderzoekers aan dat het de magnesiumstatus stabiliseert door de excretie ervan te beperken. Daarnaast hangt de aanmaak van een aantal neurotransmitters af van vitamine B6.

Aan de studie deden 264 deelnemers mee bij wie aan de aanvang van de studie een DASS42-stress-score van minstens 18 werd gemeten. Daarvan had 60% te maken met zware tot extreem zware stress (DASS42-stress-score > 25). Dagelijks namen ze zes tabletten die de magnesiuminname met 300 mg magnesium verhoogde, wat ongeveer overeenkomt met de minimumbehoefte. De helft van de deelnemers kreeg daarbij ook 30 mg vitamine B6 als pyridoxine-HCl, of placebo.

Referentie:
Pouteau E, Kabir-Ahmadi M, Noah L et al. Superiority of magnesium and vitamin B6 over magnesium alone on severe stress in healthy adults with low magnesemia: A randomized, single-blind clinical trial. PLoS One. 2018; 13(12):e0208454

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/5671

Comments are closed.