Magnesium goed voor de hersengezondheid

Gezonde hersenenMagnesium heeft vele functies in het lichaam waaronder het behoud van een goede cognitie. Mensen met een goede magnesiumstatus hebben minder risico op het ontwikkelen van dementie. Dit effect komt mogelijk tot stand door het verbeteren van de cardiovasculaire gezondheid. Wetenschappers keken naar de magnesiumstatus en hersengezondheid van 1466 ouderen om de effecten van magnesium op de hersengezondheid beter in kaart te brengen.

Een magnesiumtekort kan mogelijk leiden tot een verhoogd risico op hypertensie, trombose en andere cardiovasculaire problemen. Deze aandoeningen zijn tevens een risicofactor voor het ontstaan van dementie. In de publicatie werd onder andere het risico op atherosclerose en de relatie met magnesium op hersengezondheid beschreven.

Groter brein en minder vasculaire schade

De ouderen waren gemiddeld 76 jaar oud en hadden geen hersenbloeding meegemaakt. Het grootste gedeelte van de deelnemers had overgewicht (BMI>25).
Door middel van bloedonderzoek werd de magnesiumstatus bepaald en met een MRI-scan werd de hersengezondheid bekeken. De deelnemers werden op basis van hun magnesiumstatus ingedeeld in vijf groepen, naar oplopende magnesiumserum-concentratie.

Bij de analyse van de data werd gecorrigeerd voor een groot aantal factoren die invloed kunnen hebben op de hersengezondheid, waaronder het lichaamsgewicht, rookgedrag, cholesterolwaardes, medicatiegebruik, bloedsuikerspiegel en de concentratie natrium, kalium en calcium in het bloed.
Na correctie voor beïnvloedende factoren bleken de mensen met de hoogste magnesiumstatus een groter hersenvolume te hebben dan mensen met de laagste magnesiumstatus.

De frontale-, temporale- en pariëtale kwab waren significant groter bij mensen met een hogere magnesiumstatus. Dit duidt op een beschermend effect van magnesium tegen de afname van het hersenvolume bij het ouder worden.
Een hogere magnesium serumconcentratie was daarnaast geassocieerd met een lager risico op een (subcorticaal) herseninfarct. Bovendien hadden de mensen met een hogere magnesiumstatus minder vaak diabetes type 2 en hypertensie.

De wetenschappers geven aan dat deze resultaten mogelijk wijzen op een beschermende werking van magnesium op neurodegeneratie en cerebrovasculaire schade.

Conclusie

Een lage magnesiumstatus is geassocieerd met een verhoogd risico op dementie. Verschillende werkingsmechanismen kunnen aan dit effect ten grondslag liggen. Magnesium stimuleert bijvoorbeeld de aanmaak van stikstofoxide (NO), wat beschermt tegen het ontstaan van trombose en hypertensie.
Daarnaast is magnesium een natuurlijke calciumantagonist en het mineraal helpt om neuronen te beschermen tegen schade door overprikkeling onder invloed van calcium. Met name de NMDA-receptor, die belangrijk is voor het geheugen, is gevoelig voor overprikkeling. Tot slot kan magnesium de integriteit van de bloed-hersen-barrière verbeteren en lijkt magnesium betrokken te zijn bij de vorming van myeline rondom de zenuwen.

Gerandomiseerde klinische studies moeten uitwijzen of magnesium inderdaad het risico op dementie kan verminderen en de hersengezondheid kan verbeteren.

Referentie:

Alam AB, Thomas DS, Lutsey PL, et al. Associations of Serum Magnesium with Brain Morphology and Subclinical Cerebrovascular Disease: The Atherosclerosis Risk in Communities-Neurocognitive Study. Nutrients. 2021 Dec 16;13(12):4496.

Bron: SpringfieldNutra

Comments are closed.