Magnesium tegen zwangerschapsdiabetes

magnesium-zwangerschapsdiabetesSuppletie van magnesium kan problemen in de glucosehuishouding verbeteren bij vrouwen die te maken hebben met zwangerschaps­diabetes. Dat magnesium daardoor vroegtijdige bevalling kan voorkomen, werd niet aangetoond. Dat besluiten Chinese onderzoekers nadat ze een meta-analyse maakten van vijf studies en 266 patiënten.

Magnesium verlaagt het nuchtere glucoseniveau en de score voor insulineresistentie (HOMA-IR), zonder het insulineniveau te beïnvloeden. Toch blijft de evidentie problematisch vanwege het lage aantal deelnemers en het verschillende tijdstip van de zwangerschap waarop met suppletie begonnen werd. De vijf studies komen allen uit Iran en telkens schreven artsen 250 mg magnesium voor.

Voor nuchtere bloedglucose wordt de graad van evidentie toch als 'middelmatig' beschouwd, voor insulineresistentie blijft die graad 'laag'.

Voor macrosomia werden er drie gevallen in de magnesiumgroepen geteld, en acht gevallen in de controlegroepen. Dat zijn nog steeds te weinig gevallen om zelfs van een trend te kunnen spreken. Om een zwangerschapsuitkomst zoals vroegtijdige bevalling te kunnen bepalen, zijn studies met een hoger aantal deelnemers nodig.

Referentie:
Luo L, Zhang Y, Wang H et al. The efficacy of magnesium supplementation for gestational diabetes: A meta-analysis of randomized controlled trials. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol. 2023; 293:84-90 doi:10.1016/j.ejogrb.2023.12.014

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/6909

Comments are closed.