Magnesium verbetert kwaliteit van leven bij COPD

MagnesiumPatiënten met chronische obstructieve pulmonaire ziekten (COPD) kunnen volgens een Iraanse studie mogelijk een betere kwaliteit van leven krijgen door meer magnesium te consumeren. Bovendien zou een lage magnesiumconsumptie de ontwikkeling van de longziekte in de hand kunnen werken.

Aan het onderzoek namen 61 COPD-patiënten tussen de 40 en 70 jaar deel. Allen hadden gedurende minimaal zeven jaar matig tot ernstige COPD-klachten. De deelnemers ondergingen verschillende onderzoeken, waaronder de bepaling van de spierkracht en lichaamsbouw. Ook vulden zij een tweetal vragenlijsten in, namelijk een voedingsdagboek (op drie verschillende dagen) en een vragenlijst om de kwaliteit van leven te bepalen. Op basis van het voedingsdagboek werd geschat hoeveel magnesium iemand binnenkreeg via de voeding. Vervolgens werden de deelnemers op basis van hun magnesiumconsumptie ingedeeld in twee groepen. Een groep die dagelijks meer dan 188 mg magnesium consumeerde en een groep die minder binnenkreeg. Mensen met een hogere magnesiumconsumptie hadden over het algemeen meer spiermassa dan mensen die minder magnesium aten. Deze mensen waren ook beter in staat om dagelijkse handelingen goed en zelfstandig uit te voeren, wat de kwaliteit van leven ten goede komt.

Magnesium is belangrijk voor de energieproductie, het transport van verschillende ionen over het celmembraan en de spierspanning. Een tekort zou spiercellen kunnen beschadigen, wat op de lange termijn ten koste gaat van de spierfunctie. Daarnaast kan een magnesiumtekort leiden tot bronchoconstrictie. Recent onderzoek heeft het bestaan van een magnesiumtekort in verband gebracht met het ontstaan van astma of COPD. En van andere studies weet men dat COPD-patiënten vaker een magnesiumtekort hebben dan gezonde volwassenen. Interessant is dat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium voor volwassenen 300-350 mg is. Een groot gedeelte van de onderzoeksgroep consumeerde veel minder magnesium. Suppletie met magnesium zou dus op zijn plaats zijn.

De volledige Engelstalige publicatie kunt u hier teruglezen.

Referentie:
Ahmadi, A., Eftekhari, M. H., Mazloom, Z., Masoompour, M., Fararooei, M., Zare, M., & Hejazi, N. (2022). Health-Related Quality of Life and Nutritional Status Are Related to Dietary Magnesium Intake in Chronic Obstructive Pulmonary Disease: A Cross-Sectional Study. Clinical Nutrition Research, 11(1), 62.

Bron: https://www.orthofyto.com/orthomoleculair/magnesium-verbetert-kwaliteit-van-leven-bij-copd

Comments are closed.