Magnesium vermindert hart- en vaatsterfte

donderdag, september 5, 2019 @ 06:09 PM

Magnesium in voedingEen hoge consumptie van magnesium uit de voeding vermindert de kans op sterfte als gevolg van hart- en vaatziekten.
 
In de Japanse studie werden bijna 60.000 gezonde personen in de leeftijd van 40 tot 79 jaar gevolgd. Met behulp van een voedingsvragenlijst werd in de periode van 1988 tot 1990 de inname van magnesium geschat.
 
Tijdens de gemiddelde volgperiode van bijna 15 jaar overleden 2690 personen aan een hart- of vaataandoening, voornamelijk als gevolg van een hart- of herseninfarct. Een hoge inname van magnesium leidde tot een significant lagere sterftekans als gevolg van hart- en vaatziekten. Mannen hadden 51% minder kans te overlijden aan een hersenbloeding, 53% minder sterftekans als gevolg van een herseninfarct en 50% minder sterftekans als gevolg van hartaandoeningen. Vrouwen met een hoge magnesiuminname hadden 36% minder kans op sterfte als gevolg van alle hart- en vaataandoeningen. Er was overigens gecorrigeerd voor risicofactoren en de natriuminname.
 
Rijk aan magnesium zijn groenten zoals spinazie en andijvie, volkoren graanproducten, noten, peulvruchten en gedroogde vruchten zoals dadels en vijgen.

 

Referentie:
Zhang W, Iso H, [..], Tamakoshi A; JACC Study Group. Associations of dietary magnesium intake with mortality from cardiovascular disease: the JACC study. Atherosclerosis 2012; 221(2):587-95

 

Bron: Ortho.nl

Comments are closed.