Mediterraan dieet beschermt tegen maculadegeneratie

MaculaHet mediterraan dieet, en vooral fruit dan, helpt het risico op maculadegeneratie met een derde te verlagen. Tijdens maculaire degeneratie sterven de lichtreceptoren af in de ogen, in de eerste plaats de receptoren voor het centrale gezichtsveld. Het is de voornaamste oorzaak van blindheid, die je goed kan vermijden door fruit, groenten, volkorenproducten, peulvruchten, noten, gezonde vetten en vis te eten.

De Portugese onderzoekers die deze bevindingen op het congres voor de oftalmologie bekend maakten, vonden dat fruit de beste bescherming leek te bieden. Fruit bevat antioxidanten, zoals vitamine C en bètacaroteen, die nodig zijn om de receptoren in de ogen te beschermen tegen de continue oxidatie en uv-schade. Ook een kopje koffie eenmaal per dag zou goed zijn om het risico op maculadegeneratie laag te houden.

Referentie:
Hogg RE, Woodside JV, McGrath A et al. Mediterranean Diet Score and its association with age-related macular degeneration: The European Eye Study. Ophthalmology. 2016 Nov 5. pii: S0161-6420(16)31351-3

Bron: ABC Gezondheid

Comments are closed.