Melatonine vermindert angst na menopauze

melatonineMelatonine kan symptomen van depressie en angst bij vrouwen in de postmenopauze verminderen. Dat besluiten Turkse onderzoekers nadat ze een meta-analyse deden van vijf klinische studies.

De menopauze gaat gepaard met talrijke lichamelijke ongemakken en het is tijdens die periode dat ook symptomen van depressie en angst vaker optreden. Stemming wordt mee geregeld via het dag-nachtritme en iemands slaappatroon. Slapeloosheid is nog een ander probleem dat tijdens de menopauze vaker optreedt.

Meta-analyses rond melatonine en depressie/angst geven niet altijd de gehoopte uitkomst. Volgens de een is melatonine niet erg doeltreffend om depressie bij volwassenen te behandelen, maar volgens de andere was melatonine wel doeltreffend, mogelijk omdat de focus dan lag op de klinische depressiestoornis.

In deze meta-analyse werd duidelijk gekozen voor studies waarbij vrouwen in de postmenopauze uitgenodigd waren. Zes verschillende uitkomstmaten werden gebruikt in de vijf studies, wat vergelijking tussen studies problematisch maakt. De effectgrootte voor angst bleek niettemin 'groot' te zijn, voor depressie daarentegen 'klein'.

Referentie:
Demirhan Kayacik A, İlcioglu K. Effects of melatonin intake on depression and anxiety in postmenopausal women: a systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials. Arch Womens Ment Health. 2023 doi:10.1007/s00737-023-01395-0

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/6951

Comments are closed.