Microalgen bij overgewicht

microalgen-bij-overgewichtVrouwen met overgewicht hebben baat bij een supplement van microalgen rijk aan fucoxanthine. Het supplement hield de botmassa beter in stand, verbeterde de lichamelijke conditie en het niveau van de bloedvetten, en hielp de deelnemers hun gewichtsverlies­programma te volgen. Het enige dat het supplement echter niet deed, was gewichtsverlies bevorderen.

In de studie nam een groep vrouwen met overgewicht die onder begeleiding een bewegings- en afvalprogramma volgde, placebo of 220 mg microalg (Phaeodactylum tricornutum) met 4,4 mg fucoxanthine. Hun werd verwacht om per dag gemiddeld 300 kcal minder te eten en 500 kcal energie te verliezen via beweging.

Fucoxanthine versnelde na 12 weken niet het verlies aan lichaamsgewicht of lichaamsvet, zoals dat in andere studies wel waargenomen werd. Dat de botmassa beter bewaard bleef, terwijl die in de placebogroep erop achteruitging, is wel goed nieuws. Verlies van botmassa ligt gevoelig wanneer de inname van voedsel beperkt moet worden.

Nog gunstige bijwerkingen waren een toename in aerobe capaciteit en een daling van hartritme. Het HDL-niveau nam toe met 7,7 mg/dL en de LDL/HDL-verhouding daalde. Het kleine aantal deelnemers verhinderde echter statistische significantie. De effecten op ontstekingsmarkers waren bovendien dubbelzinnig. Mogelijk had dit te maken met de toename in vetverbranding, want deelnemers van de microalggroep volgden getrouwer hun bewegingsprogramma.

Referentie:
Dickerson B, Maury J, Jenkins V et al. Effects of Supplementation with Microalgae Extract from Phaeodactylum tricornutum (Mi136) to Support Benefits from a Weight Management Intervention in Overweight Women. Nutrients. 2024; 16(7) doi:10.3390/nu16070990

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/7104

Comments are closed.