Migraine verlichten met vitamine B2, magnesium, coënzym Q10, ginkgo biloba & gember

MigraineMigraine is één van de meeste voorkomende neurologische klachten. Het is niet zomaar hoofdpijn. Een migraineaanval kan je volledig lam leggen. Mensen die regelmatig zo’n aanval krijgen, worden sterk gehinderd in hun dagelijks functioneren en ervaren moeilijkheden in hun sociale relaties, hun werk en hun gezinsleven. Migraine tast je levenskwaliteit ernstig aan.

 

Er zijn een aantal medicijnen die migraine kunnen verlichten, maar ze werken niet bij iedereen even goed, worden vaak niet goed verdragen en kunnen ernstige bijwerkingen hebben, vooral bij langdurig gebruik.

 

Migraine en spanningshoofdpijn komen veel voor bij schoolkinderen en vormen een grote uitdaging voor artsen en ouders. Pijnstillers en andere medicatie zijn geen oplossing omwille van de bijwerkingen, waar kinderen extra gevoelig voor zijn en die nog verergeren bij langdurig gebruik.

 

Migraine kan ook op een natuurlijke manier voorkomen en/of verlicht worden. In de eerste plaats door de oorzaken te achterhalen en deze aan te pakken, in de tweede plaats door het vermijden van migrainetriggers. Er zijn ook een aantal leefstijlfactoren en natuurlijke middelen die het aantal migraineaanvallen drastisch kunnen verminderen.

 

Zo vermindert een combinatie van ginkgo biloba extract, coënzym Q10, vitamine B2 en magnesium het aantal migraineaanvallen bij schoolkinderen met meer dan de helft na drie maanden (Esposito M, 2010).

 

Een combinatie van ginkgo biloba, vitamine B2 en coënzym Q10 kan ook de ernst en de duur van een aanval aanzienlijk verminderen (Allais G, 2013). Ook magnesium kan snel verlichting geven bij een acute aanval.

 

Uit een recent onderzoek blijkt dat gember even goed werkt als triptanen (medicijnen tegen acute migraine). Honderd migraine patiënten kregen tijdens vijf verschillende acute migraineaanvallen ofwel sumatriptan ofwel gemberpoeder. Gember was even effectief als sumatriptan in het verminderen van de ernst van de aanvallen en het gaf minder bijwerkingen (Maghbooli M, 2014).

 

Bronnen:
Esposito M, Carotenuto M. Ginkgolide B complex efficacy for brief prophylaxis of migraine in school-aged children: an open-label study. Neurol Sci. 2010 Sep 25.
Allais G, D'Andrea G, Maggio M, et al. The efficacy of ginkgolide B in the acute treatment of migraine aura: an open preliminary trial. Neurol Sci. 2013 May;34 Suppl 1:S161-3
Maghbooli M, Golipour F, Moghimi Esfandabadi A, Yousefi M. Comparison between the efficacy of ginger and sumatriptan in the ablative treatment of the common migraine. Phytother Res. 2014 Mar;28(3):412-5

 

Bron: PlaceboNocebo

 

Printversie Migraine verlichten met vitamine B2, magnesium, coënzym Q10, ginkgo biloba & gember

Comments are closed.