Minder kans op griep met probioticum

ProbioticaDagelijkse suppletie met specifieke bifidobacteriën vermindert symptomen van griep en verkoudheid tijdens een stressvolle periode.

 

Aan de studie namen 581 academische studenten deel in een examenperiode. Ze kregen gedurende zes weken dagelijks een supplement met Lactobacillus helveticus R0052, Bifidobacterium longum ssp. infantis R0033, Bifidobacterium bifidum R0071 of een placebo. De studenten registreerden dagelijks of en in welke mate ze last hadden van negen symptomen van griep en verkoudheid. Een score van minimaal zes punten werd gezien als een ziektedag.

 

Suppletie met B. bifidum leidde tot significant meer gezonde dagen in vergelijking met de placebo. Het percentage studenten dat minimaal één dag ziek was tijdens de zes weken durende periode was bovendien significant kleiner in de B. bifidumgroep dan in de placebogroep. Suppletie met L. helveticus en B. longum was niet van invloed op griep- en verkoudheidssymptomen.

 

Tijdens periodes van stress lijkt suppletie met B. bifidum te beschermen tegen griep en verkoudheid. Al eerder werd een verband aangetoond tussen acute stress en een verhoogde kans op griepklachten.

 

Referentie:

Langkamp-Henken B, Rowe CC, [..], Dahl WJ. Bifidobacterium bifidum R0071 results in a greater proportion of healthy days and a lower percentage of academically stressed students reporting a day of cold/flu: a randomised, double-blind, placebo-controlled study. Br J Nutr 2015; 113(3):426-34

 

Bron: Ortho.nl

 

 Printversie Minder kans op griep met probioticum

Comments are closed.