Minder vet met flavonoïden

Groenten en fruitWie veel groenten en fruit rijk aan bepaalde flavonoïden eet, heeft een lagere vetmassa.

 

De studie werd uitgevoerd bij meer dan 2700 gezonde, vrouwelijke tweelingen in de leeftijd van 18 tot 83 jaar. Met behulp van voedingsvragenlijsten werd de inname van verschillende soorten flavonoïden vastgesteld. Het betrof flavanonen, anthocyaninen, flavan-3-ols, flavonolen, flavonen, polymeren en proanthocyanidinen. De tweelingen ondergingen een dexa-scan waarmee inzicht verkregen werd in de vetmassa.

 

Een hoge inname van anthocyaninen, flavonolen en proanthocyanidinen bleek gerelateerd aan een significant lagere vetmassa. Wanneer gekeken werd naar eeneiige tweelingparen bleek dat een hoge inname van flavan-3-ols, flavonolen en proanthocyanidinen leidde tot een significant lagere vetmassa. Dit kon tussen de tweelingparen leiden tot een verschil van 3% tot 4%. Ditzelfde gold voor een hoge inname van flavonolrijke levensmiddelen zoals uien, peren en thee en voor een hoge consumptie van voeding rijk aan proanthocyanidinen (appels en cacao) en anthocyaninen (peren, bessen, druiven en wijn). Onder invloed van deze flavonoïderijke voeding kon de vetmassa met 3% tot 9% significant afnemen.

 

De wetenschappers concluderen dat de inname van bepaalde flavonoïden een gunstige invloed heeft op de vetmassa. Het feit dat dit onderzoek gedaan werd bij tweelingen betekent dat het effect niet wordt beïnvloed door genen.

 

Referentie:
Jennings A, MacGregor A, [..], Cassidy A. Higher dietary flavonoid intakes are associated with lower objectively measured body composition in women: evidence from discordant monozygotic twins. Am J Clin Nutr 2017 Jan 18 [Epub ahead of print]

 

Bron: Ortho.nl

Comments are closed.