Multivitamine verbetert geheugen van ouderen

MultivitamineMultivitamine verbetert het geheugen van ouderen. Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek waarbij een oorzakelijk verband is aangetoond tussen het nemen van een multivitamine en het vertragen van geheugenproblemen bij ouderen.

Hieronder lees je een samenvatting van het onderzoek uit een artikel in The Washington Post.

De boodschap is duidelijk: het nemen van een multivitamine is een zeer eenvoudige en veilige manier om je geheugen te beschermen tegen de gevolgen van ouder worden.

Kies voor kwaliteit

Belangrijk is dat je kiest voor een multivitamine van goede kwaliteit, want er is weinig controle op supplementen. Er worden veel supplementen verkocht waarvan soms blijkt dat niet alles wat op de verpakking staat er ook daadwerkelijk inzit, of er zitten stoffen in die juist niet op de verpakking staan, zie hiervoor ook dit artikel van het UMC Utrecht.

Geheugen ruim drie jaar ‘jonger’

Uit een groot wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen van 60 jaar en ouder die dagelijks een multivitamine slikten, ca 3,1 jaar minder geheugenverlies vertonen dan degenen die een placebo slikten. Anders gezegd, de multivitaminegroep was naar schatting 3,1 jaar “jonger” in termen van hun geheugenfunctie dan de placebogroep.

Over het onderzoek

In het onderzoek deden meer dan 3.500 deelnemers van 60 jaar en ouder mee die gedurende drie jaar jaarlijks een online geheugentest deden. De test bestond uit het herinneren van woorden en het herkennen van nieuwe objecten, en een mate van executieve controle.

Vergeleken met de placebogroep presteerden de deelnemers die een multivitamine kregen na het eerste jaar significant beter op het onthouden van woorden en hielden ze dat voordeel vast gedurende nog eens twee jaar.

“Deze studie is baanbrekend”

“Deze studie is baanbrekend”, zegt Andrew Budson, hoogleraar neurologie aan de Boston University en hoofd cognitieve gedragsneurologie bij VA Boston Healthcare System, die niet betrokken was bij het onderzoek.

Lage niveaus van vitamine B1, B12 en D worden geassocieerd met cognitieve achteruitgang, zei hij. “Dat een eenvoudige multivitamine de cognitieve achteruitgang kan vertragen, is zeer positief, omdat het iets is dat bijna iedereen kan doen,” zei Budson.

Eerder onderzoek met vergelijkbare uitkomsten

Een eerder onderzoek naar het gebruik van multivitamine verscheen in 2022 in het tijdschrift Alzheimer’s & Dementia. Het vond een vertraging van 60 procent in de cognitieve veroudering bij mensen die multivitaminen gebruikten, in vergelijking met de placebogroep.

Oorzakelijk verband

De twee onderzoeken zijn onafhankelijk van elkaar uitgevoerd en hebben een verschillende opzet. Het is veelbetekenend dat beide gerandomiseerde, placebogecontroleerde klinische onderzoeken waren, de ‘gouden standaard’ van onderzoek – waarbij oorzaak en gevolg direct met elkaar in verband worden gebracht.

“Dit is waarschijnlijk het beste bewijs dat er is voor het nemen van een multivitamine”

“Dit is waarschijnlijk het beste bewijs dat er is voor het nemen van een multivitamine”, zegt Donald Hensrud, een specialist in voeding bij de Mayo Clinic, die niet betrokken was bij het onderzoek. “Een gerandomiseerde, gecontroleerde studie – goede studie.”

Mensen met hart- en vaatziekten profiteerden meer

Opmerkelijk is dat beide onderzoeken suggereren dat deelnemers die de grootste voordelen behaalden, degenen waren met een voorgeschiedenis van hart- en vaatziekten, aldus de onderzoekers.

“Het is zeer intrigerend omdat dezelfde bevinding werd gerepliceerd in twee onderzoeken, met verschillende ontwerpen en zonder overlappende deelnemers,” zei Manson, speculerend dat mensen met een hartaandoening aan het begin van het onderzoek mogelijk een lagere voedingsstatus hadden. “Ze zijn misschien begonnen met een lagere drempel, dus de verbeteringen waren misschien gemakkelijker te detecteren”, zei ze.

Meer voordelen

In de algehele studie, die verschillende onderzoeken omvat, waren er lagere percentages van maagpijn, diarree, huiduitslag en blauwe plekken als bijwerkingen bij het gebruik van multivitaminen in vergelijking met de placebo, maar een verhoogd percentage gastro-intestinale bloedingen.

Referenties:


Multivitamin Supplementation Improves Memory in Older Adults: A Randomized Clinical Trial. https://ajcn.nutrition.org/article/S0002-9165(23)48904-6/fulltext

Artikel in The Washington Post. https://www.washingtonpost.com/wellness/2023/05/24/multivitamin-benefits-aging-memory-loss/

 

Bron: https://alzheimerpreventie.nl/multivitamine-verbetert-geheugen-van-ouderen/

Comments are closed.