Myceliumextract van shiitake gunstig bij kankerpatiënten

Shiitake mushroomsPolysachariden uit de eetbare paddenstoel shiitake staan bekend om hun niet-toxische anti-tumor eigenschappen. In Aziatische landen worden ze toegepast om chemotherapie beter verdraagbaar en effectiever te maken.
Een tussentijdse rapportage van een Europese studie laat gunstige resultaten zien van een specifiek extract van shiitake mycelium bij chemotherapie tegen darmkanker.

Polysachariden uit shiitake (Lentinus edodes Berk.) hebben onder meer anti-inflammatoire, antioxidant, anti-tumor, immuun-modulerende, antivirale en glucose- en lipidenverlagende eigenschappen laten zien. Met name lentinan is veel onderzocht, vooral vanwege de mogelijke toepassingen bij verschillende soorten kanker.

Polysachariden uit shiitake hebben complexe structuren met vele vertakkingen. De immuun-modulerende en anti-tumor eigenschappen zijn structuur-specifiek en voornamelijk gerelateerd aan lentinan, een betaglucan. Het mycelium van shiitake is rijk aan lentinan.

Bulgaarse studie

In een nog lopende Bulgaarse studie wordt het effect onderzocht van lentinan bij patiënten met vergevorderde en uitgezaaide darmkanker die behandeld worden met chemotherapie. Aan deze studie doen 36 patiënten mee [1]. Het lentinan wordt oraal ingenomen in de vorm van een extract van het mycelium van shiitake (2 maal daags 2 ml; 1,5 mg lentinan/ml). Specifiek aan dit extract is dat de extractieprocedure ervoor zorgt dat het lentinan structureel intact blijft en niet denatureert, zodat de bio-activiteit niet verloren gaat.

Kwaliteit van leven verbetert

Inmiddels hebben vijftien patiënten de twaalf weken durende behandeling voltooid. Een deel van deze patiënten heeft het myceliumextract gekregen en een ander deel placebo.
Onlangs zijn tussentijdse bevindingen gerapporteerd, vanwege de hoopvolle effecten die halverwege de lopende studie zijn bereikt [2]. De patiënten blijven nog in het onderzoek gedurende een follow-up periode van veertig weken.
De patiënten die het mycelium-extract hadden gekregen, ervaarden een toename van energie, vermindering van vermoeidheid en verbetering van kwaliteit van leven. Er werden geen ernstige of andere ongewenste bijwerkingen vastgesteld [2].
Lentinan heeft de potentie om resistentie van kankercellen tegen chemotherapie te verminderen en tegelijkertijd de toxiciteit voor gezonde lichaamscellen te verminderen [2].

Ook eerdere studies bij patiënten met darmkanker laten zien dat lentinan in combinatie met chemotherapie de effectiviteit ervan kan verhogen en de kwaliteit van leven kan verbeteren [3]. Ook bij gezonde mensen kan suppletie met shiitake myceliumextract de kwaliteit van leven verbeteren (1-2 ml/d; 1-2 mg lentinan/ml) en de immuunfunctie stimuleren (2,5 ml/d; 1 mg lentinan/ml) [4].

Referenties:

  1. The Effect of LentinexHP® on Quality of Life in Stage IV Colorectal Cancer. https://www.clinicaltrials.gov/study/NCT05954390?term=NCT05954390&rank=1
  2. Placebo controlled trial of LentinexHP in colorectal cancer approaches halfway stage. https://glycanova.com/clinical-trial-update/
  3. Zhou G, Liu H, Yuan Y, et al. Lentinan progress in inflammatory diseases and tumor diseases. Eur J Med Res. 2024 Jan 3;29(1):8.
  4. Aldwinckle J, Kristiansen B. A Quality-of-Life Study in Healthy Adults Supplemented with Lentinex® Beta-Glucan of Shiitake Culinary-Medicinal Mushroom, Lentinus edodes (Agaricomycetes). Int J Med Mushrooms. 2020;22(5):407-415.

Bron: Springfield Nutra

Comments are closed.