N-acetylcysteïne verbetert hersenmetabolisme bij multiple sclerose

Multiple scleroseN-acetylcysteïne (NAC), verbetert het hersenmetabolisme en cognitieve functie bij patiënten met multiple sclerosis, zo blijkt uit een recent gepubliceerde studie in Frontiers in Neurology.

 

De huidige behandeling van multiple sclerose is gericht op het vertragen van het ziekteproces. Deze benadering doet echter niets voor de neuronen die al zijn aangedaan door het ziekteproces. Eerdere studies laten zien dat toepassing van NAC de glutathionspiegels in de hersenen verhoogt. Omdat glutathion een antioxidant is, vermoeden de onderzoekers dat NAC de oxidatieve stress door de immuunreactie kan verminderen. Het is echter niet duidelijk of NAC ook de functie van de neuronen kan verbeteren. In de huidige studie testen de onderzoekers of dit het geval is door het cerebrale glucosemetabolisme te volgen op een Positron Emission Tomography (PET)-scan.

 

24 patiënten met multiple sclerosis werden onderverdeeld in twee groepen. Ze bleven hun standaardbehandeling volgen. De eerste groep kreeg een combinatie van oraal en intraveneus (IV) NAC gedurende twee maanden. Ze kregen 1 keer per week 50 mg/kg NAC intraveneus en 500 mg NAC oraal 2x per dag op de dagen dat ze geen intraveneuze dosis kregen. De tweede groep, de controlegroep, kreeg alleen de standaardbehandeling gedurende twee maanden.

 

Alle patiënten ondergingen PET-scans waarmee het glucosemetabolisme in de neuronen van de hersenen gevolgd werd. Hiermee konden de onderzoekers de mate van neuronaal herstel bepalen. Dit gebeurde aan het begin van het onderzoek en na twee maanden. Ook vond er een klinische evaluatie plaats voor het vaststellen van hersenfunctie en kwaliteit van leven.

 

De onderzoekers zagen  bij de patiënten die NAC kregen significante verbeteringen in het metabolisme van specifieke hersengebieden vergeleken met de controlegroep. Deze gebieden zijn belangrijk in de ondersteuning van cognitie en aandacht. Dit werd bevestigd door de deelnemers die vragenlijsten invulden over algehele gezondheid en kwaliteit van leven.

 

De auteurs concluderen dat de huidige studie laat zien dat NAC mogelijk een positieve impact heeft op het cerebrale glucosemetabolisme bij patiënten met MS, wat geassocieerd lijkt met verbeterde cognitieve vaardigheden en alertheid. De volgende stap is een grotere gerandomiseerde, placebogecontroleerde dubbelblinde studie. Vervolgens zijn objectieve metingen op het gebied van cognitie en aandacht nodig om de impact van NAC op symptomen bij MS vast te kunnen stellen.

 

Referentie:

Monti, D. A., et al. N-acetyl Cysteine Administration Is Associated With Increased Cerebral Glucose Metabolism in Patients With Multiple Sclerosis: An Exploratory Study. Frontiers in Neurology, 2020, 11: 88.https://doi.org/10.3389/fneur.2020.00088

 

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/4896

Comments are closed.