Niet-essentiële aminozuren werkzaam bij gewrichtsproblemen

GewrichtVolgens recent onderzoek kunnen mensen met gewrichtsproblemen baat hebben bij een combinatie van zes niet-essentiële aminozuren. Bekend is dat deze de belangrijkste bijdrage leveren aan de vorming van collageen, dat in belangrijke mate de conditie van het gewrichtskraakbeen bepaalt. Studies zijn vooral gedaan naar het effect van glycine, dat in hoge concentratie in collageen voorkomt. Maar ook de andere vijf blijken bij te dragen.

Het combinatiesupplement bevatte alanine, asparaginezuur, glutaminezuur, glycine, proline en serine. Het werd in een dubbelblinde en placebo-gecontroleerde RCT getest bij vijftig personen tussen 20 en 64 jaar die gewrichtsproblemen hadden, maar bij wie (nog) geen diagnose van een specifieke aandoening was gesteld. Gedurende twaalf weken nam de helft van hen driemaal daags 4 gram van het supplement en de andere helft een placebo. Met drie gevalideerde meetschalen werd voorafgaand aan de studie, na vier en na twaalf weken de ernst van de klachten vastgesteld.

Uit de resultaten bleek dat de aminozuurcombinatie in vergelijking met placebo pijn, ongemak en stijfheid verminderde. Dat gold zowel in rusttoestand als gedurende de normale dagelijkse activiteiten. Volgens de auteurs moet nadere studie uitwijzen wat voor dergelijke effecten de optimale dosis is.

Referentie:
Takeuchi F, Takada M, Kobuna Y, et al. Effects of Non-Essential Amino Acids on Knee Joint Conditions in Adults: A Randomised, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial. Nutrients. 2022 Sep 2;14(17):3628.

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/6213

Comments are closed.