Noten tijdens zwangerschap goed voor cognitieve ontwikkeling kind

NotenHet consumeren van noten in het eerste trimester van de zwangerschap is gunstig voor de neurale ontwikkeling van het kind. In een recente cohortstudie is gekeken naar de invloed hiervan op cognitieve functies, concentratievermogen en het langetermijngeheugen. De gunstige effecten werden vastgesteld bij kinderen van moeders die per week gemiddeld drie keer een portie noten tot 30 gram consumeerden.

De onderzoekers includeerden 2208 moeder-kind paren uit een geboortecohort in vier regio’s in Spanje.  Metingen werden gedaan bij de geboorte en op de leeftijd van anderhalf, vijf en acht jaar. Het neuropsychologisch onderzoek was gebaseerd op Bayley Scales of Infant Development (anderhalf jaar), McCarthy scales of Children’s Abilities (vijf jaar), Attention Network Test (ANT, acht jaar) en N-Back test (acht jaar). De noteninname gedurende de zwangerschap werd gerapporteerd middels een gevalideerde voedingsvragenlijst gedurende het eerste en derde trimester. Er werd gecorrigeerd voor confounders zoals opleiding van de moeder, BMI, energie-inname, visconsumptie, omega-3-suppletie, alcoholconsumptie en rookgewoonten tijdens de zwangerschap. 

Kinderen waarvan de moeders in het eerste trimester van de zwangerschap meer dan 32 gram noten per week aten (hoogste tertiel), haalden op de onderzochte leeftijden in alle tests de beste resultaten als het ging om cognitieve functie, concentratie/aandacht en geheugen – in vergelijking met de kinderen van moeders in het laagste tertiel (mediaan 0 g/week). Notenconsumptie in het derde trimester liet minder sterke associaties zien.

 

De onderzoekers concludeerden dat notenconsumptie gedurende vroege zwangerschap positief geassocieerd is met de neuropsychologische ontwikkeling van het kind op de lange termijn. Ze vermoeden dat de hoge niveaus van foliumzuur, omega-3 en omega-6-vetzuren verantwoordelijk zijn voor het gunstige effect.

 

Referentie:

Gignac, F., et al. Maternal nut intake in pregnancy and child neuropsychological development up to 8 years old: a population-based cohort study in Spain. European journal of epidemiology, 2019, 34.7: 661-673.DOI: 10.1007/s10654-019-00521-6

 

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/4461

Comments are closed.