Olijfolie beschermt tegen hartritmestoornissen

web_olijfolie_olijfHet mediterraan aangevuld met olijfolie beschermt fors (-38 %) tegen hartritmestoornissen (met name boezemfibrilleren). Dat is weeral een resultaat van de befaamde PREDIMED-studie, die aantoonde dat het mediterraan dieet superieure bescherming biedt tegen hart- en vaatziekten, kanker en all-cause sterfte. PREDIMED vergeleek een vetarm dieet (controle) met een mediterraan dieet + extra vierge olijfolie en mediterraan dieet + noten.

 

Olijfolie is rijk aan polyfenolen die ontstekingsremmend werken en oxidatieve stress verlagen. Een eerdere PREDIMED-analyse toonde aan dat C-reactief proteïne, een algemene ontstekingsfactor, enkel beduidend gedaald was in de olijfoliegroep, en niet in de notengroep.

 

In deze analyse vertoonde de consumptie van noten geen significant verband met hartritmestoornissen. Niet dat noten te versmaden zijn. Nog een andere analyse van PREDIMED die enkel gericht was op noten, zorgde drie porties noten voor een daling van all-cause sterfte van 40 %. Deelnemers die aan het begin van de studie al veel noten aten - en dit waarschijnlijk al heel hun leven lang deden - kenden zelfs een sterftekans die 63 % lager was.

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/webartikelen/olijfolie-beschermt-tegen-hartritmestoornissen

Printversie Olijfolie beschermt tegen hartritmestoornissen

Comments are closed.